
Sposób przygotowania:
- 1.Ugotowane ziemniaki miksujemy na jednolitą masę, dolewamy do nich mleczko kokosowe, olej i jeszcze raz miksujemy.
- 2.Suche składniki mieszamy, dodajemy do masy ziemniaczanej i ponownie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na bok na chwilę aby składniki się dobrze połączyły i w tym czasie możemy już rozgrzać gofrownicę.
- 3.Gdy się rozgrzeje, smarujemy górną i dolną część formy olejem i nakładamy do dolnej formy po ok dwie łyżki surowego ciasta.
- 4.Każda gofrownica wymaga innej ilości ciasta w zależności od głębokości i wielkości foremek ale musimy pamiętać o tym, że jeżeli będzie go za dużo to po przymknięciu górnej pokrywy ciasto rozleje się na boki.
- 5.Nie domykamy gofrownicy w trakcie gdy gofry się pieką gdyż muszą mieć miejsce na wyrośnięcie.
- 6.Ziemniaczane gofry pieką się dłużej i nie wolno za szybko otwierać gofrownicy gdyż ciasto się porozrywa i nie dadzą się wyjąć w całości.
- 7.W naszej gofrownicy sprawdzamy czy się już upiekły po około 5 minutach i najczęściej dodajemy jeszcze 2 minuty. Po czym mamy pyszne, chrupiące gofry na śniadanie zamiast pieczywa. Wiemy, że w niektórych gofrownicach pieką się nawet 10-15 minut.
- 8.Gdy do surowego ciasta dodamy 4 łyżki cukru pudru, to możemy sobie upiec słodkie gofry.
- 9.Najważniejsze żeby mieć dobrą gofrownicę, do której nie przywiera ciasto, a także trochę entuzjazmu i cierpliwości.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 500 g ugotowanych na parze i przestudzonych ziemniaków
- 200 ml rzadkiego mleczka kokosowego
- 100 ml oleju
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- Ewentualnie 4 łyżki cukru pudru jeżeli chcemy zrobić gofry na słodko.