Udostępnij przepis!

286. “Gofry ziemniaczane” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Zadziwiająca potrawa z ziemniaka.

Dziś dzielimy się z Wami drugą wersją wegańskich i bezglutenowych gofrów, którą udało się wyczarować w naszej kuchni. Gofry ziemniaczane możecie przygotować zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Wybór należy do Was. Oprócz sprawdzonej receptury podstawą jest dobra gofrownica, do której powierzchni nie przywiera ciasto. Taka właśnie jest gofrownica Breville , która po prostu wypieka idealne gofry!

Przypominamy o angielskiej wersji odcinka i przepisu przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi goframi z naszej kuchni.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Ugotowane ziemniaki miksujemy na jednolitą masę, dolewamy do nich mleczko kokosowe, olej i jeszcze raz miksujemy.
  • 2.Suche składniki mieszamy, dodajemy do masy ziemniaczanej i ponownie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na bok na chwilę aby składniki się dobrze połączyły i w tym czasie możemy już rozgrzać gofrownicę.
  • 3.Gdy się rozgrzeje, smarujemy górną i dolną część formy olejem i nakładamy do dolnej formy po ok dwie łyżki surowego ciasta.
  • 4.Każda gofrownica wymaga innej ilości ciasta w zależności od głębokości i wielkości foremek ale musimy pamiętać o tym, że jeżeli będzie go za dużo to po przymknięciu górnej pokrywy ciasto rozleje się na boki.
  • 5.Nie domykamy gofrownicy w trakcie gdy gofry się pieką gdyż muszą mieć miejsce na wyrośnięcie.
  • 6.Ziemniaczane gofry pieką się dłużej i nie wolno za szybko otwierać gofrownicy gdyż ciasto się porozrywa i nie dadzą się wyjąć w całości.
  • 7.W naszej gofrownicy sprawdzamy czy się już upiekły po około 5 minutach i najczęściej dodajemy jeszcze 2 minuty. Po czym mamy pyszne, chrupiące gofry na śniadanie zamiast pieczywa. Wiemy, że w niektórych gofrownicach pieką się nawet 10-15 minut.
  • 8.Gdy do surowego ciasta dodamy 4 łyżki cukru pudru, to możemy sobie upiec słodkie gofry.
  • 9.Najważniejsze żeby mieć dobrą gofrownicę, do której nie przywiera ciasto, a także trochę entuzjazmu i cierpliwości.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 286. “Gofry ziemniaczane” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 500 g ugotowanych na parze i przestudzonych ziemniaków
  • 200 ml rzadkiego mleczka kokosowego
  • 100 ml oleju
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Ewentualnie 4 łyżki cukru pudru jeżeli chcemy zrobić gofry na słodko.

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł