286. “Gofry ziemniaczane” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
6-8 gofrów
40 minut + czas gotowania ziemniaków
Zadziwiająca potrawa z ziemniaka.
Dziś dzielimy się z Wami drugą wersją wegańskich i bezglutenowych gofrów, którą udało się wyczarować w naszej kuchni. Gofry ziemniaczane możecie przygotować zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Wybór należy do Was. Oprócz sprawdzonej receptury podstawą jest dobra gofrownica, do której powierzchni nie przywiera ciasto. Taka właśnie jest gofrownica Breville , która po prostu wypieka idealne gofry!
Przypominamy o angielskiej wersji odcinka i przepisu przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi goframi z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 500 g ugotowanych na parze i przestudzonych ziemniaków
- 200 ml rzadkiego mleczka kokosowego
- 100 ml oleju
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- Ewentualnie 4 łyżki cukru pudru jeżeli chcemy zrobić gofry na słodko.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ugotowane ziemniaki miksujemy na jednolitą masę, dolewamy do nich mleczko kokosowe, olej i jeszcze raz miksujemy.
- Suche składniki mieszamy, dodajemy do masy ziemniaczanej i ponownie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na bok na chwilę aby składniki się dobrze połączyły i w tym czasie możemy już rozgrzać gofrownicę.
- Gdy się rozgrzeje, smarujemy górną i dolną część formy olejem i nakładamy do dolnej formy po ok dwie łyżki surowego ciasta.
- Każda gofrownica wymaga innej ilości ciasta w zależności od głębokości i wielkości foremek ale musimy pamiętać o tym, że jeżeli będzie go za dużo to po przymknięciu górnej pokrywy ciasto rozleje się na boki.
- Nie domykamy gofrownicy w trakcie gdy gofry się pieką gdyż muszą mieć miejsce na wyrośnięcie.
- Ziemniaczane gofry pieką się dłużej i nie wolno za szybko otwierać gofrownicy gdyż ciasto się porozrywa i nie dadzą się wyjąć w całości.
- W naszej gofrownicy sprawdzamy czy się już upiekły po około 5 minutach i najczęściej dodajemy jeszcze 2 minuty. Po czym mamy pyszne, chrupiące gofry na śniadanie zamiast pieczywa. Wiemy, że w niektórych gofrownicach pieką się nawet 10-15 minut.
- Gdy do surowego ciasta dodamy 4 łyżki cukru pudru, to możemy sobie upiec słodkie gofry.
- Najważniejsze żeby mieć dobrą gofrownicę, do której nie przywiera ciasto, a także trochę entuzjazmu i cierpliwości.
- Smacznego i na zdrowie!