Udostępnij przepis!

285. “Bezglutenowy chlebek turecki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Słodki chleb na dzień dziecka.

Nie wszystkie próby kulinarne kończą się sukcesem. Dowodem na to była historia z chałką, która finalnie okazała się genialnym wstępem do przepisu na wegański i bezglutenowy chlebek turecki. Wystarczyło dodać tylko karobu od Bakry oraz rodzynek i gotowe!

Dzięki Translalab przepis i odcinek oczywiście występują również w angielskiej wersji.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 285. Bezglutenowy chlebek turecki   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

285YT 285. Bezglutenowy chlebek turecki   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, a następnie dodajemy do nich mleko roślinne i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy melasę z karobu, olej, banana i jaszcze raz miksujemy. Na sam koniec dodajemy garść rodzynek i dokładnie mieszamy łyżką.
  • 2.Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch keksowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu resztką melasy z karobu wymieszaną z resztką oleju i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło. My korzystamy z funkcji wyrastanie ciasta w piekarniku.
  • 3.Gdy chlebki się zaokrąglą i lekko urosną, nastawiamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem i pieczemy przez 35 minut.
  • 4.Taki chlebek turecki jest rewelacyjnym słodkim pieczywem na śniadanie np. z dobrą konfiturą i szklanką mleka migdałowego, a dodatek karobu w cieście sprawia, że do złudzenia przypomina oryginalny chlebek turecki, w którego składzie jest kawa zbożowa.
  • 5.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 285. “Bezglutenowy chlebek turecki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki kokosowej
  • 350 ml mleka roślinnego
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 banan
  • 1 garść rodzynek
  • 3 łyżki melasy z karobu (chleba świętojańskiego)
  • 2 łyżki sproszkowanego karobu (chleba świętojańskiego)
  • 2 łyżki zmielonej łuski babki jajowatej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 szczypta soli

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł