
Sposób przygotowania:
- 1.Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, a następnie dodajemy do nich mleko roślinne i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy melasę z karobu, olej, banana i jaszcze raz miksujemy. Na sam koniec dodajemy garść rodzynek i dokładnie mieszamy łyżką.
- 2.Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch keksowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu resztką melasy z karobu wymieszaną z resztką oleju i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło. My korzystamy z funkcji wyrastanie ciasta w piekarniku.
- 3.Gdy chlebki się zaokrąglą i lekko urosną, nastawiamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem i pieczemy przez 35 minut.
- 4.Taki chlebek turecki jest rewelacyjnym słodkim pieczywem na śniadanie np. z dobrą konfiturą i szklanką mleka migdałowego, a dodatek karobu w cieście sprawia, że do złudzenia przypomina oryginalny chlebek turecki, w którego składzie jest kawa zbożowa.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki kokosowej
- 350 ml mleka roślinnego
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 banan
- 1 garść rodzynek
- 3 łyżki melasy z karobu (chleba świętojańskiego)
- 2 łyżki sproszkowanego karobu (chleba świętojańskiego)
- 2 łyżki zmielonej łuski babki jajowatej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 szczypta soli