
Sposób przygotowania:
- 1.Herbatniki kruszymy na bardzo drobne kawałeczki a w rondelku rozpuszczamy tabliczkę czekolady z kremem kokosowym i mleczkiem kokosowym.
- 2.Tym razem użyliśmy upieczonych spodów do tarty z przepisu nr 225 na kawowe mazurki.
- 3.Musimy uważać aby czekolada tylko się rozpuściła, a nie zagotowała więc cały czas mieszamy i oczywiście podgrzewamy na minimalnej mocy palnika. Gdy masa będzie płynna, o jednolitej konsystencji, wsypujemy do niej pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy.
- 4.Wyjmujemy po kawałku ciepłej masy i formujemy z niej kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych.
- 5.Gotowe trufle schładzamy w lodówce aby stężały.
- 6.Jest to przepyszny, nie za słodki smakołyk, który wyśmienicie komponuje się z dobrą kawą.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g kremu kokosowego
- 100 g bezglutenowych herbatników (np. z przepisu na Savoiardi lub na ciasto do mazurków kawowych)
- 50 ml mleczka kokosowego
- Kilka łyżek wiórków kokosowych do obtaczania