284. “Trufle czekoladowo-kokosowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
około 15 szt.
30 minut + czas chłodzenia
I do kawy, i przed siłownią.
Dziś coś dla miłośników nieprzesłodzonych i wykwintnych słodyczy. Wegańskie i bezglutenowe trufle czekoladowo-kokosowe są idealne do kawy oraz jako energetyczna przekąska przed siłownią.
Przepis ma oczywiście angielską wersję przygotowaną przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g kremu kokosowego
- 100 g bezglutenowych herbatników (np. z przepisu na Savoiardi lub na ciasto do mazurków kawowych)
- 50 ml mleczka kokosowego
- Kilka łyżek wiórków kokosowych do obtaczania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Herbatniki kruszymy na bardzo drobne kawałeczki a w rondelku rozpuszczamy tabliczkę czekolady z kremem kokosowym i mleczkiem kokosowym.
- Tym razem użyliśmy upieczonych spodów do tarty z przepisu nr 225 na kawowe mazurki.
- Musimy uważać aby czekolada tylko się rozpuściła, a nie zagotowała więc cały czas mieszamy i oczywiście podgrzewamy na minimalnej mocy palnika. Gdy masa będzie płynna, o jednolitej konsystencji, wsypujemy do niej pokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy.
- Wyjmujemy po kawałku ciepłej masy i formujemy z niej kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych.
- Gotowe trufle schładzamy w lodówce aby stężały.
- Jest to przepyszny, nie za słodki smakołyk, który wyśmienicie komponuje się z dobrą kawą.
- Smacznego i na zdrowie!