281. „Sos majonezowo-ziołowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
250 ml
10 minut
Pachnący ziołami i bardzo uniwersalny.
Na chwilę przed Wielkanocą dzielimy się z Wami przepisem na prosty sos majonezowo-ziołowy, którym można doprawić wiele rzeczy na świątecznym stole.
Przepis i odcinek ma swoją angielską wersję przygotowaną przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi sosami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 240 ml majonezu wegańskiego (przepis 40 lub 106)
- 3/4 łyżeczki suszonego oregano
- 3/4 łyżeczki suszonego cząbru
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- Ewentualnie sok z cytryny i musztarda do smaku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zioła ucieramy w moździerzu aby wydobyć ich aromat.
- Mieszamy z majonezem i w razie potrzeby dodajemy do smaku soku z cytryny i musztardy.
- Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
- Smaki powinny się odrobinę „przegryżć” co oznacza, że sos jest lepszy po kilku godzinach.
- Smacznego i na zdrowie!