
Sposób przygotowania:
- 1.Suchą soczewicę zalewamy 2 szklankami gorącej wody, solimy i gotujemy 15 minut na średnim ogniu, mieszamy od czasu do czasu, szczególnie pod koniec, gdy wody ubywa.
- 2.Na nagrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy aby zaskwierczały. W tym czasie uwolni się z nich aromat.
- 3.Gdy soczewica będzie już miękka, dodajemy do niej przyprawy i passatę. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i sok z cytryny. Podgrzewamy jeszcze kilka minut.
- 4.Możemy jeszcze spróbować i doprawić. W razie potrzeby można dodać soli lub sosu sojowego.
- 5.Gdyby zupa była zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody.
- 6.Dekorujemy świeżą kolendrę na wierzch.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki :
- 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
- 1/2 litra passaty
- 1/2 litra wody
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej asafetydy
- Sól do smaku
- Świeża kolendra do dekoracji