280. “Zupa Dahl” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4-6 porcji
30 minut
Indyjska klasyka.
Dziś udajemy się w kierunku Indii i serwujemy Wam przepis na bardzo pożywną i prostą zupę, która sprawdzi się o każdej porze roku.
Pamiętajcie, że mamy dla Was angielską wersję odcinka oraz przepisu przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki :
- 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
- 1/2 litra passaty
- 1/2 litra wody
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej asafetydy
- Sól do smaku
- Świeża kolendra do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suchą soczewicę zalewamy 2 szklankami gorącej wody, solimy i gotujemy 15 minut na średnim ogniu, mieszamy od czasu do czasu, szczególnie pod koniec, gdy wody ubywa.
- Na nagrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy aby zaskwierczały. W tym czasie uwolni się z nich aromat.
- Gdy soczewica będzie już miękka, dodajemy do niej przyprawy i passatę. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i sok z cytryny. Podgrzewamy jeszcze kilka minut.
- Możemy jeszcze spróbować i doprawić. W razie potrzeby można dodać soli lub sosu sojowego.
- Gdyby zupa była zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody.
- Dekorujemy świeżą kolendrę na wierzch.
- Smacznego i na zdrowie!