
Sposób przygotowania:
- 1.Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok do przestygnięcia.
- 2.Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodając do nich odrobinę cukru i również odstawiamy na bok, by drożdże zapracowały.
- 3.Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, dolewamy przestygniętego siemienia lnianego i powoli miksujemy.
- 4.W trakcie miksowania dolewamy zaczynu, a na sam koniec dolewamy pokrojone suszone pomidory wraz z oliwą.
- 5.Całość mieszamy ręcznie lub w maszynie do mieszania chleba przez kilka minut.
- 6.Gdy ciasto będzie już dobrze wymieszane przelewamy je do foremek i wstawiamy do nienagrzanego piekarnika.
- 7.By ciasto wyrosło włączamy piekarnik na termoobieg na temperaturę 40°C na ok. 30 minut.
- 8.Następnie, gdy całość wyrośnie, włączamy piekarnik na 200°C i pieczemy chleb przez ok. 60 minut.
- 9.Dobrej zabawy! Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 400 g mąki kukurydzianej
- 300 g mąki ziemniaczanej
- 75 g drożdży
- 50 g zmielonego siemienia lnianego
- 700 ml wrzątku
- 200 ml wody
- 100 ml suszonych krojonych pomidorów wraz z oliwą
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta cukru