Udostępnij przepis!

28. “Kukurydziany chleb z suszonymi pomidorami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Chrupiąca, kukurydziana inspiracja.

Zanim po długiej przerwie znów wrócimy do pieczenia bezglutenowego chleba na zakwasie, przygotowaliśmy jeszcze jedną wersję chleba na drożdżach. Z myślą o tych, którzy nie mogą jeść ziemniaków lub mąki gryczanej, bo w naszym najbliższym, bezglutenowym otoczeniu i tacy się trafili. 😉 Na szczęście wśród naszych bliskich nikt nie ma uczulenia na drożdże. Nie zmienia to faktu, że również nasza rodzina wypatruje przepisu na chleb na zakwasie. Pomimo tego, że lubią szybkie patenty na świeże pieczywo, to na ten z zakwasem też czekają, by dołączyć go do jadłospisu w ramach urozmaicenia diety i doświadczania nowych smaków. Do dzisiejszego wypieku dla przełamania charakterystycznego smaku kukurydzy dodaliśmy suszonych pomidorów. Każdy kto piecze własne chleby pewnie miałby pomysł na swój dodatek. Zioła, ziarna, oliwki, kapary, bakalie… czegokolwiek dusza zapragnie.

Dzięki napisom od Translalab przepis ma również angielską wersję.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok do przestygnięcia.
  • 2.Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodając do nich odrobinę cukru i również odstawiamy na bok, by drożdże zapracowały.
  • 3.Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, dolewamy przestygniętego siemienia lnianego i powoli miksujemy.
  • 4.W trakcie miksowania dolewamy zaczynu, a na sam koniec dolewamy pokrojone suszone pomidory wraz z oliwą.
  • 5.Całość mieszamy ręcznie lub w maszynie do mieszania chleba przez kilka minut.
  • 6.Gdy ciasto będzie już dobrze wymieszane przelewamy je do foremek i wstawiamy do nienagrzanego piekarnika.
  • 7.By ciasto wyrosło włączamy piekarnik na termoobieg na temperaturę 40°C na ok. 30 minut.
  • 8.Następnie, gdy całość wyrośnie, włączamy piekarnik na 200°C i pieczemy chleb przez ok. 60 minut.
  • 9.Dobrej zabawy! Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 28. “Kukurydziany chleb z suszonymi pomidorami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 400 g mąki kukurydzianej
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g drożdży
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego
  • 700 ml wrzątku
  • 200 ml wody
  • 100 ml suszonych krojonych pomidorów wraz z oliwą
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta cukru

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł