
Sposób przygotowania:
- 1.Pomidory i pepperoni kroimy w kawałki w poprzek, by ich włókna nie wkręciły się w ostrze blendera.
- 2.Miksujemy tofu na gładką masę blenderem w wysokim naczyniu, po czym łączymy z pokrojonymi oliwkami, suszonymi pomidorami i pepperoni. Miksujemy jeszcze raz.
- 3.Dodajemy koncentrat, sosem sojowy, przyprawy, zalewę z oliwek i ponownie miksujemy na jednolitą masę.
- 4.Następnie dorzucamy oliwę truflową oraz olej lniany, truflową i miksujemy dokładnie, aż do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby dosalamy.
- 5.Jest to nasza najbardziej intensywna w smaku pasta, która idealnie sprawdzi się na kanapkach, do naleśników, a także jako coś co doprawi nam zupę lub sos.
- 6.Można również wymieszać ją z ryżem lub kaszą uzyskując w ten sposób nadzienie do gołąbków lub pierogów.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 kostka tofu wędzonego 180 g
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 szklanki zielonych oliwek z zalewą
- 50 ml oleju lnianego
- 2 delikatne papryczki pepperoni
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki oliwy truflowej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Atelier Smaku (z przepisu nr 216)
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne