
Sposób przygotowania:
- 1.Umyte bataty oraz pasternak obieramy i kroimy w plastry, a następnie jeszcze dzielimy je na pól.
- 2.Do rozgrzanego naczynia, w którym robimy tadżin wlewamy połowę oliwy, wsypujemy soczewicę i mieszamy. Następnie zalewamy wrzącą wodą, dorzucamy na wierzch bataty i pasternak oraz polewamy odrobiną oliwy. Całość przykrywamy i nastawiamy aby się gotowało na drugim poziomie w wolnowarze Crock-Pot lub powoli gotujemy na małym ogniu w naczyniu do tadżin.
- 3.Wymiennie możemy zastosować garnek z grubym dnem, jednak gotowanie w wolnowarze ma dodatkowe zalety smakowe i zdrowotne.
- 4.Do gotującego się dania dodajemy również pokrojone morele i orzechy włoskie.
- 5.Umytą paprykę kroimy w grubą kostkę, a gałązki rozmarynu i tymianku smarujemy resztą oliwy.
- 6.Papryczkę chilli kroimy w plasterki lub kosteczkę, pamiętając o tym aby pozbawić ją nasion.
- 7.Wszystkie składniki sosu mieszamy i polewamy nimi gotującą się potrawą, a następnie delikatnie mieszamy i wtykamy pomiędzy warzywa gałązki ziół.
- 8.Całość przykrywamy pokrojoną papryką i pokrojoną kiszoną cytryną. Gotujemy na poziomie drugim jeszcze przez około dwie godziny aż warzywa zmiękną, a smaki się połączą.
- 9.Podajemy na gorąco udekorowane świeżą kolendrą.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - tadżin:
- 500 g batatów
- 300 g korzenia pasternaku
- 300 g kalafiora
- 2 czerwone papryki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 kiszone cytryny
- 100 g suszonych moreli
- 50 g orzechów włoskich
- 4 gałązki rozmarynu
- 4 gałązki tymianku
- 4 łyżki oliwy
- 2 i 1/2 szklanki wody
- Kilka gałązek kolendry do dekoracji
Składniki - sos:
- 1 szklanka passaty
- 1 papryczka chilli
- 4 łyżki soku z kiszonych cytryn (z odcinka 134)
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonych nasion kminku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki wody