Udostępnij przepis!

278. “Warzywny tadżin z kiszoną cytryną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Jak w Maroko.

Dziś w Atelier Smaku wędrujemy w stronę Maroko i serwujemy Wam przepis na wegańską wersję tajine. Ułatwiając sobie życie korzystamy z wolnowara Crock-Pot , do czego i Was zachęcamy, bo takie gotowanie ma wiele zalet. Zresztą zobaczcie sami!

Odcinek oraz przepis mają angielskie wersje dla zainteresowanych, przygotowane przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 278. Warzywny tadżin z kiszoną cytryną   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

278YT 278. Warzywny tadżin z kiszoną cytryną   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zapraszamy Was także do zapoznania się z naszymi innymi przepisami na  dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Umyte bataty oraz pasternak obieramy i kroimy w plastry, a następnie jeszcze dzielimy je na pól.
  • 2.Do rozgrzanego naczynia, w którym robimy tadżin wlewamy połowę oliwy, wsypujemy soczewicę i mieszamy. Następnie zalewamy wrzącą wodą, dorzucamy na wierzch bataty i pasternak oraz polewamy odrobiną oliwy. Całość przykrywamy i nastawiamy aby się gotowało na drugim poziomie w wolnowarze Crock-Pot lub powoli gotujemy na małym ogniu w naczyniu do tadżin.
  • 3.Wymiennie możemy zastosować garnek z grubym dnem, jednak gotowanie w wolnowarze ma dodatkowe zalety smakowe i zdrowotne.
  • 4.Do gotującego się dania dodajemy również pokrojone morele i orzechy włoskie.
  • 5.Umytą paprykę kroimy w grubą kostkę, a gałązki rozmarynu i tymianku smarujemy resztą oliwy.
  • 6.Papryczkę chilli kroimy w plasterki lub kosteczkę, pamiętając o tym aby pozbawić ją nasion.
  • 7.Wszystkie składniki sosu mieszamy i polewamy nimi gotującą się potrawą, a następnie delikatnie mieszamy i wtykamy pomiędzy warzywa gałązki ziół.
  • 8.Całość przykrywamy pokrojoną papryką i pokrojoną kiszoną cytryną. Gotujemy na poziomie drugim jeszcze przez około dwie godziny aż warzywa zmiękną, a smaki się połączą.
  • 9.Podajemy na gorąco udekorowane świeżą kolendrą.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 278. “Warzywny tadżin z kiszoną cytryną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - tadżin:

  • 500 g batatów
  • 300 g korzenia pasternaku
  • 300 g kalafiora
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 kiszone cytryny
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • Kilka gałązek kolendry do dekoracji

Składniki - sos:

  • 1 szklanka passaty
  • 1 papryczka chilli
  • 4 łyżki soku z kiszonych cytryn (z odcinka 134)
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kminku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł