4 porcje
3 godziny
Jak w Maroko.
Dziś w Atelier Smaku wędrujemy w stronę Maroko i serwujemy Wam przepis na wegańską wersję tajine. Ułatwiając sobie życie korzystamy z wolnowara Crock-Pot , do czego i Was zachęcamy, bo takie gotowanie ma wiele zalet. Zresztą zobaczcie sami!
Odcinek oraz przepis mają angielskie wersje dla zainteresowanych, przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy Was także do zapoznania się z naszymi innymi przepisami na dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – tadżin:
- 500 g batatów
- 300 g korzenia pasternaku
- 300 g kalafiora
- 2 czerwone papryki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 kiszone cytryny
- 100 g suszonych moreli
- 50 g orzechów włoskich
- 4 gałązki rozmarynu
- 4 gałązki tymianku
- 4 łyżki oliwy
- 2 i 1/2 szklanki wody
- Kilka gałązek kolendry do dekoracji
Składniki – sos:
- 1 szklanka passaty
- 1 papryczka chilli
- 4 łyżki soku z kiszonych cytryn (z odcinka 134)
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonych nasion kminku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Umyte bataty oraz pasternak obieramy i kroimy w plastry, a następnie jeszcze dzielimy je na pól.
- Do rozgrzanego naczynia, w którym robimy tadżin wlewamy połowę oliwy, wsypujemy soczewicę i mieszamy. Następnie zalewamy wrzącą wodą, dorzucamy na wierzch bataty i pasternak oraz polewamy odrobiną oliwy. Całość przykrywamy i nastawiamy aby się gotowało na drugim poziomie w wolnowarze Crock-Pot lub powoli gotujemy na małym ogniu w naczyniu do tadżin.
- Wymiennie możemy zastosować garnek z grubym dnem, jednak gotowanie w wolnowarze ma dodatkowe zalety smakowe i zdrowotne.
- Do gotującego się dania dodajemy również pokrojone morele i orzechy włoskie.
- Umytą paprykę kroimy w grubą kostkę, a gałązki rozmarynu i tymianku smarujemy resztą oliwy.
- Papryczkę chilli kroimy w plasterki lub kosteczkę, pamiętając o tym aby pozbawić ją nasion.
- Wszystkie składniki sosu mieszamy i polewamy nimi gotującą się potrawą, a następnie delikatnie mieszamy i wtykamy pomiędzy warzywa gałązki ziół.
- Całość przykrywamy pokrojoną papryką i pokrojoną kiszoną cytryną. Gotujemy na poziomie drugim jeszcze przez około dwie godziny aż warzywa zmiękną, a smaki się połączą.
- Podajemy na gorąco udekorowane świeżą kolendrą.
- Smacznego i na zdrowie!