Udostępnij przepis!

277. “Boczniaki w sosie orzechowym” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Zaskakujące połączenie smaków.

Dziś mamy dla Was bardzo proste rozwiązanie, które idealnie sprawdzi się na dobrym makaronie, kluskach, a nawet tostach. Boczniaki, kremowe słono-słodkie masło orzechowe, podkręcające smak kapary i kontrastujące z nimi swoją słodyczą rodzynki. Po prostu kompozycja idealna.

Przepis i odcinek ma oczywiście wersję angielską od Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zapraszamy Was także do zapoznania się z naszymi innymi przepisami na  dania obiadowe .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Boczniaki kroimy w paski w poprzek blaszek, następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni, solimy, mieszamy i czekamy aż zmiękną.
  • 2.Następnie dorzucamy sos sojowy, rodzynki, kapary wraz z zalewą i masło orzechowe. Mieszamy przez chwilę aż masło się rozpuści, a jeśli będzie zbyt gęste podlewamy odrobiną wrzątku aby utworzył się kremowy sos.
  • 3.Dodajemy ostrej papryki i gotowe! Możemy serwować posypując na koniec świeżą kolendrą.
  • 4.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 277. “Boczniaki w sosie orzechowym” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 400 g boczniaków
  • 1 garść rodzynek
  • 3 łyżki kaparów wraz z zalewą
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • Świeża kolendra do posypania

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł