
Sposób przygotowania:
- 1.Obrane ziemniaki i umyte bakłażany kroimy w plastry o grubości mniej więcej 7 milimetrów, smarujemy je oliwą, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 °C z termoobiegiem aż zmiękną.
- 2.W tym czasie robimy sos pomidorowy zaczynając od pokrojenia kapusty pekińskiej w drobną kosteczkę, używając tylko białej jej części. Przesmażamy ją na połowie rozgrzanej oliwy wraz z asafetydą aż się przyrumieni.
- 3.Następnie przekładamy ją do miseczki, a na patelnię wlewamy resztę oliwy i przesmażamy na niej granulat sojowy. Gdy zacznie się rumienić, wlewamy sos sojowy, szybko mieszamy i dorzucamy cynamon zmieloną gałkę muszkatołową i czarny pieprz.
- 4.Szybko mieszamy i wlewamy pokrojone pomidory pelati, przesmażoną kapustę pekińską oraz oregano.
- 5.Całość mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy winem i zagotowujemy co jaki czas mieszając.
- 6.Solimy do smaku, dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy jeszcze kilka minut aby smaki się połączyły.
- 7.Na drugiej patelni rozgrzewamy olej ryżowy i podsmażamy na niej mąkę ryżową cały czas mieszając przez 2-3 minuty.
- 8.Odstawiamy na bok, aby mąka lekko przestygła i do jeszcze gorącej wlewamy mleko sojowe i szybko mieszamy aby nie utworzyły się grudki.
- 9.Stawiamy jeszcze raz na palnik, gotujemy cały czas mieszając i dodając przyprawy czyli czarny pieprz, gałkę muszkatołową i sól. Wlewamy do beszamelowego sosu mleczko kokosowe i zagotowujemy. Sprawdzamy czy nie trzeba dodać pieprzu albo soli i odstawiamy.
- 10.Bierzemy naczynie żaroodporne i układamy na jego dnie plastry upieczonych ziemniaków które pokrywamy warstwą sosu pomidorowego, a następnie bakłażany, które również przykrywamy sosem pomidorowym.
- 11.Na sosie pomidorowym kładziemy kolejną warstwę ziemniaków i i przykrywamy sosem beszamelowym.
- 12.Tak jest w naszym przepisie ale w tradycyjnym sos beszamelowy dodawany jest tylko na wierzch.
- 13.Kładziemy ostatnią warstwę bakłażana i pokrywamy całość pozostałym sosem beszamelowym.
- 14.Wierzch musaki wygładzamy i wstawiamy ją do piekarnika nastawionego na 180 °C z termoobiegiem na około 40 minut.
- 15.Gotową musakę podajemy udekorowaną posiekaną pietruszką lub tak jak my kolendrą, wszystko zależy od upodobań smakowych.
- 16.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - musaka:
- 800 g ziemniaków
- 800 g bakłażana
- 50 ml oliwy z oliwek
Składniki - sos pomidorowy:
- 100 g granulatu sojowego
- 2 puszki (800 ml) pomidorów pelati
- 50 ml oliwy z oliwek
- 4 liście kapusty pekińskiej (tylko biała ich część)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 1 szklanka białego półwytrawnego wina (my użyliśmy bezalkoholowego)
- Sól do smaku
Składniki - sos beszamelowy:
- 300 ml mleka roślinnego ( my użyliśmy sojowego )
- 100 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 3/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju ryżowego
- Sól do smaku