
Sposób przygotowania:
- 1.Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Pod koniec, gdy się przyrumienią polewamy je sosem sojowym, szybko mieszamy i gdy sos odparuje, zdejmujemy je z patelni.
- 2.Odstawiamy na bok do wystygnięcia.
- 3.Marchewkę obieramy i za pomocą obieraczki ścinamy paski, które zwijamy i wrzucamy na dno szklanek.
- 4.To samo robimy z ogórkiem, którego nie musimy obierać ze skórki.
- 5.Z liści kapusty pekińskiej odcinamy twarde białe części, resztę kroimy i wrzucamy do szklanek.
- 6.Kolejne warstwy to pokrojone serca karczochów, posiekana kolendra oraz kapary i pokrojone śliwki.
- 7.Po wierzchu posypujemy utartą na tarce o drobnych oczkach skórką z umytej limonki, którą następnie rolujemy, aby ją zmiękczyć.
- 8.Limonkę kroimy na pół, wyciskamy z niej sok do słoika, do którego dodajemy resztę składników sosu.
- 9.Słoik zamykamy i dobrze nim potrząsamy aby wszystkie składniki się wymieszały.
- 10.Sałatki polewamy sosem, posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika i możemy zacząć świętować Dzień Kobiet.
- 11.Smacznego, na zdrowie i nie zapomnijcie o kwiatach!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - sałatka:
- 4 liście kapusty pekińskiej
- Skórka otarta z 1 limonki
- 1 marchewka
- 1 ogórek
- 8 śliwek kalifornijskich
- 2 serca karczochów z oliwy
- 1 garść ziaren słonecznika
- 2 łyżki kaparów
- 4 gałązki zielonej kolendry
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
Składniki - sos:
- 2 łyżki melasy z karobu
- Sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oliwy truflowej
- Pieprz czarny mielony do smaku
- Sól do smaku