Udostępnij przepis!

274. “Sałatka w szklankach na Dzień Kobiet” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Nie tylko na 8 marca.

Po tłustym czwartku szykujemy się do kolejnego święta. Na Dzień Kobiet proponujemy bardzo smaczną, zdrową i efektowną, bo serwowaną w szklankach sałatkę, z której przygotowaniem poradzi sobie każdy facet. Wystarczy kilka składników, z których kluczową rolę odgrywa melasa z karobu  Bakra.

Dzięki Translalab przepis i odcinek oczywiście występują również w angielskiej wersji. 

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi sałatkami  z naszej kuchni.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Pod koniec, gdy się przyrumienią polewamy je sosem sojowym, szybko mieszamy i gdy sos odparuje, zdejmujemy je z patelni.
  • 2.Odstawiamy na bok do wystygnięcia.
  • 3.Marchewkę obieramy i za pomocą obieraczki ścinamy paski, które zwijamy i wrzucamy na dno szklanek.
  • 4.To samo robimy z ogórkiem, którego nie musimy obierać ze skórki.
  • 5.Z liści kapusty pekińskiej odcinamy twarde białe części, resztę kroimy i wrzucamy do szklanek.
  • 6.Kolejne warstwy to pokrojone serca karczochów, posiekana kolendra oraz kapary i pokrojone śliwki.
  • 7.Po wierzchu posypujemy utartą na tarce o drobnych oczkach skórką z umytej limonki, którą następnie rolujemy, aby ją zmiękczyć.
  • 8.Limonkę kroimy na pół, wyciskamy z niej sok do słoika, do którego dodajemy resztę składników sosu.
  • 9.Słoik zamykamy i dobrze nim potrząsamy aby wszystkie składniki się wymieszały.
  • 10.Sałatki polewamy sosem, posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika i możemy zacząć świętować Dzień Kobiet.
  • 11.Smacznego, na zdrowie i nie zapomnijcie o kwiatach!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 274. “Sałatka w szklankach na Dzień Kobiet” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - sałatka:

  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • Skórka otarta z 1 limonki
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • 2 serca karczochów z oliwy
  • 1 garść ziaren słonecznika
  • 2 łyżki kaparów
  • 4 gałązki zielonej kolendry
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari

Składniki - sos:

  • 2 łyżki melasy z karobu
  • Sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • Sól do smaku

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł