Udostępnij przepis!

273. “Bezglutenowe wegańskie faworki” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

Idealne na tłusty czwartek.

Na kilka dni przed tłustym czwartkiem mamy dla Was przepis na wybitnie kruche i delikatne faworki. Po wielu próbach stworzyliśmy recepturę, która skradła serca nie tylko bezglutenowych wegan. W przepisie oprócz ciasta, równie ważne jest smażenie i tu doskonałą robotę robi roślinna frytura bez tłuszczu palmowego Qualito SUN.

Zresztą sprawdźcie sami. Oczywiście przepis i odcinek ma angielską wersję od Translalab.

 

 Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 273. Bezglutenowe wegańskie faworki   bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

273YT 273. Bezglutenowe wegańskie faworki   bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka oraz pączki i donuty.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Suche składniki mieszamy razem i przesiewamy przez sitko gdyż w mące ciecierzycowej i ziemniaczanej lubią tworzyć się grudki.
  • 2.Wlewamy do suchych składników mleczko kokosowe oraz olej i wyrabiamy ciasto.
  • 3.Pod koniec dodajemy octu jabłkowego i ekstraktu z wanilii.
  • 4.Surowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę lub dwie do lodówki.
  • 5.W rondelku rozgrzewamy fryturę i wyjmujemy z lodówki ciasto, które ponownie zagniatamy i sprawdzamy czy nie trzeba dodać odrobiny mąki lub mleczka kokosowego aby uzyskać idealnie sprężyste ciasto.
  • 6.Odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy je na silikonowej macie na 3-4 milimetry grubości i wycinamy paski o zaostrzonych końcach.
  • 7.W każdym pasku robimy podłużne nacięcie przez, które delikatnie przekładamy jeden koniec.
  • 8.Wkładamy surowe faworki do rozgrzanej frytury i smażymy przez chwilę, aby uzyskały złoty kolor z obu stron.
  • 9.Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 273. “Bezglutenowe wegańskie faworki” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki brązowego cukru pudru
  • 1 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • Cukier puder do posypania
  • Wegańska frytura do smażenia Qualito SUN

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł