
Sposób przygotowania:
- 1.Suche składniki mieszamy razem i przesiewamy przez sitko gdyż w mące ciecierzycowej i ziemniaczanej lubią tworzyć się grudki.
- 2.Wlewamy do suchych składników mleczko kokosowe oraz olej i wyrabiamy ciasto.
- 3.Pod koniec dodajemy octu jabłkowego i ekstraktu z wanilii.
- 4.Surowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę lub dwie do lodówki.
- 5.W rondelku rozgrzewamy fryturę i wyjmujemy z lodówki ciasto, które ponownie zagniatamy i sprawdzamy czy nie trzeba dodać odrobiny mąki lub mleczka kokosowego aby uzyskać idealnie sprężyste ciasto.
- 6.Odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy je na silikonowej macie na 3-4 milimetry grubości i wycinamy paski o zaostrzonych końcach.
- 7.W każdym pasku robimy podłużne nacięcie przez, które delikatnie przekładamy jeden koniec.
- 8.Wkładamy surowe faworki do rozgrzanej frytury i smażymy przez chwilę, aby uzyskały złoty kolor z obu stron.
- 9.Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 3 łyżki brązowego cukru pudru
- 1 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- Cukier puder do posypania
- Wegańska frytura do smażenia Qualito SUN