271. “Wegańska grochówka” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
3 litry
50 minut
Idealna na jesień.
Dziś dzielimy się z Wami przepisem na bardzo pożywną, smaczną i prostą w przygotowaniu wegańską grochówkę z wędzonym tofu, które z powodzeniem zastąpi każdą tradycyjną wędzonkę. 😉
Zainteresowanym przypominamy, że przepis i odcinek ma angielską wersję przygotowaną przez Translalab .
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki :
- 500 g obranych ziemniaków
- 250 g grochu
- 180 g wędzonego tofu
- 150 g marchwi
- 150 g pietruszki
- 100 g selera
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1 1/2 łyżki majeranku
- 1 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 6 łyżek oleju ryżowego
- Sól do smaku
- 2 litry wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Seler ucieramy na tarce, a marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę.
- Na dno garnka wlewamy połowę oleju, dorzucamy seler i podsmażamy cały czas mieszając. Gdy seler zmięknie, wlewamy połowę sosu sojowego, dodajemy pieprz ziołowy i czarny, liście laurowe oraz ziele angielskie. Smażymy jeszcze 10 sekund cały czas mieszając. Wlewamy do garnka wodę, wsypujemy groch, marchewkę oraz pietruszkę i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- W tym czasie ziemniaki kroimy w niedużą kostkę i dorzucamy do zupy, gdy groch już lekko zmięknie.
- Tofu kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pozostałym sosem sojowym, a następnie smażymy na oleju aż się przyrumieni.
- Pod koniec dorzucamy na patelnię majeranek i całość mieszamy.
- Gdy ziemniaki w zupie będą ugotowane, dodajemy podsmażone tofu i całość jeszcze kilka minut gotujemy.
- Na koniec sprawdzamy czy zupa jest wystarczająco doprawiona i w razie potrzeby solimy, dodajemy więcej pieprzu i majeranku.
- Jeszcze raz zagotowujemy i gorącą sycącą zupę możemy serwować.
- Smacznego i na zdrowie!