Udostępnij przepis!

271. “Wegańska grochówka” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Idealna na jesień.

Dziś dzielimy się z Wami przepisem na bardzo pożywną, smaczną i prostą w przygotowaniu wegańską grochówkę z wędzonym tofu, które z powodzeniem zastąpi każdą tradycyjną wędzonkę. 😉

Zainteresowanym przypominamy, że przepis i odcinek ma angielską wersję przygotowaną przez Translalab .

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 271. Wegańska grochówka   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

271YT 271. Wegańska grochówka   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź  również nasze inne pyszne zupy .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Seler ucieramy na tarce, a marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę.
  • 2.Na dno garnka wlewamy połowę oleju, dorzucamy seler i podsmażamy cały czas mieszając. Gdy seler zmięknie, wlewamy połowę sosu sojowego, dodajemy pieprz ziołowy i czarny, liście laurowe oraz ziele angielskie. Smażymy jeszcze 10 sekund cały czas mieszając. Wlewamy do garnka wodę, wsypujemy groch, marchewkę oraz pietruszkę i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 3.W tym czasie ziemniaki kroimy w niedużą kostkę i dorzucamy do zupy, gdy groch już lekko zmięknie.
  • 4.Tofu kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pozostałym sosem sojowym, a następnie smażymy na oleju aż się przyrumieni.
  • 5.Pod koniec dorzucamy na patelnię majeranek i całość mieszamy.
  • 6.Gdy ziemniaki w zupie będą ugotowane, dodajemy podsmażone tofu i całość jeszcze kilka minut gotujemy.
  • 7.Na koniec sprawdzamy czy zupa jest wystarczająco doprawiona i w razie potrzeby solimy, dodajemy więcej pieprzu i majeranku.
  • 8.Jeszcze raz zagotowujemy i gorącą sycącą zupę możemy serwować.
  • 9.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 271. “Wegańska grochówka” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki :

  • 500 g obranych ziemniaków
  • 250 g grochu
  • 180 g wędzonego tofu
  • 150 g marchwi
  • 150 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 3 łyżki sosu sojowego tamari
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 1/2 łyżki majeranku
  • 1 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 6 łyżek oleju ryżowego
  • Sól do smaku
  • 2 litry wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł