270. „Chleb gryczany na zakwasie z ziarnami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 niewielkie bochenki
ok. 10 – 12 godzin + czas przygotowania zakwasu
Po prostu idealny chleb.
Dziś podajemy Wam przepis na nasz najbardziej ulubiony chleb gryczany na zakwasie z dodatkiem różnych ziaren. Naszym zdaniem jest on najbardziej uniwersalny, prosty w przygotowaniu i łatwy w przechowywaniu, dlatego wprowadziliśmy go do oferty produktów ATELIER SMAKU. Póki co znajdziecie go w Bistro & Delikatesach, a już niedługo pojawi się również w naszym sklepie internetowym. Jednak najbardziej nas cieszy, gdy pieczecie i gotujecie sami. Zatem do dzieła!
Odcinek i przepis oczywiście mają także angielską wersję przygotowaną przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 200 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 150 g skrobii ziemniaczanej
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g pestek słonecznika
- 100 g pestek dyni
- 100 g nasion lnu
- 1 1/2 łyżki zmielonej łuski babki jajowatej
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 700 ml wody
- 200 ml zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie w odcinku 32)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie suche składniki wraz z ziarnami mieszamy razem. Wlewamy do nich wodę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ocet balsamiczny oraz zakwas i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- Czekamy ok. 10 – 15 minut aby babka jajowata wchłonęła trochę wody, a ciasto stało się mniej lejące, po czym przekładamy je do 2 keksowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 8-12 godzin.
- W tym czasie ciasto powinno podrosnąć o ok. 1/3 wysokości.
- Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C na ok. 1 godzinę.
- Po wyjęciu chlebów z piekarnika, wykładamy je na przewiewną podstawkę aby przestygły.
- Pieczywo bezglutenowe najlepiej trzymać w lodówce zawinięte w bawełnianą ściereczkę lub w papierowej torebce i zamknięte w pojemniku żeby nie wyschło.
- Aby pieczywo odzyskało swoją świeżość, kromki chleba wkładamy na chwilę do tostera, piekarnika lub na rozgrzaną patelnię.
- Ten chleb po pokrojeniu idealnie nadaje się do mrożenia.
- Musimy pamiętać o tym żeby nie zużyć całego zakwasu. Do pieczenia używamy połowy ilości, a drugą połowę „dokarmiamy” mąką gryczaną i odrobiną wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin, delikatnie przykryty aby ponownie zaczął fermentować. Po czym przechowujemy go w lodówce do następnego pieczenia chleba. Warto pamiętać aby kwas wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem chleba aby miał temperaturę pokojową, wtedy chleb szybciej urośnie.
- Smacznego i na zdrowie!