Udostępnij przepis!

270. “Chleb gryczany na zakwasie z ziarnami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Po prostu idealny chleb.

Dziś podajemy Wam przepis na nasz najbardziej ulubiony chleb gryczany na zakwasie z dodatkiem różnych ziaren. Naszym zdaniem jest on najbardziej uniwersalny, prosty w przygotowaniu i łatwy w przechowywaniu, dlatego wprowadziliśmy go do oferty produktów ATELIER SMAKU. Póki co znajdziecie go w Bistro & Delikatesach, a już niedługo pojawi się również w naszym sklepie internetowym. Jednak najbardziej nas cieszy, gdy pieczecie i gotujecie sami. Zatem do dzieła!

Odcinek i przepis oczywiście mają także angielską wersję przygotowaną przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Wszystkie suche składniki wraz z ziarnami mieszamy razem. Wlewamy do nich wodę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ocet balsamiczny oraz zakwas i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
  • 2.Czekamy ok. 10 - 15 minut aby babka jajowata wchłonęła trochę wody, a ciasto stało się mniej lejące, po czym przekładamy je do 2 keksowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 8-12 godzin.
  • 3.W tym czasie ciasto powinno podrosnąć o ok. 1/3 wysokości.
  • 4.Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C na ok. 1 godzinę.
  • 5.Po wyjęciu chlebów z piekarnika, wykładamy je na przewiewną podstawkę aby przestygły.
  • 6.Pieczywo bezglutenowe najlepiej trzymać w lodówce zawinięte w bawełnianą ściereczkę lub w papierowej torebce i zamknięte w pojemniku żeby nie wyschło.
  • 7.Aby pieczywo odzyskało swoją świeżość, kromki chleba wkładamy na chwilę do tostera, piekarnika lub na rozgrzaną patelnię.
  • 8.Ten chleb po pokrojeniu idealnie nadaje się do mrożenia.
  • 9.Musimy pamiętać o tym żeby nie zużyć całego zakwasu. Do pieczenia używamy połowy ilości, a drugą połowę "dokarmiamy" mąką gryczaną i odrobiną wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin, delikatnie przykryty aby ponownie zaczął fermentować. Po czym przechowujemy go w lodówce do następnego pieczenia chleba. Warto pamiętać aby kwas wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem chleba aby miał temperaturę pokojową, wtedy chleb szybciej urośnie.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 270. “Chleb gryczany na zakwasie z ziarnami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 150 g skrobii ziemniaczanej
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g nasion lnu
  • 1 1/2 łyżki zmielonej łuski babki jajowatej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 700 ml wody
  • 200 ml zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie w odcinku 32)

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł