Udostępnij przepis!

27. “Chłodnik a’la litewski” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Bardzo tradycyjny smak.

Podczas upalnych dni chłodnik jest idealnym rozwiązaniem na to, by w pożywny i zdrowy sposób szybko i orzeźwiająco zaspokoić pragnienie. Jednocześnie dostarczamy tym samym organizmowi niezbędnej dawki witamin i mikroelementów, które tak łatwo z nas odparowują, gdy na dworze skwar. W przygotowaniu tradycyjnej wersji tej zupy chyba najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i ugotowanie botwinki, która stanowi bazę potrawy. Dziś do tematu podchodzimy trochę na skróty, wykorzystując sok z buraków. Oczywiście nie zabraknie bogactwa tego, co można znaleźć o tej porze roku w naszych ogródkach, szklarniach i na bazarach.

Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 27. Chłodnik ala litewski   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

27YT 27. Chłodnik ala litewski   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Jogurt sojowy:
  • 2.Podgrzewamy mleko do temperatury nie wyższej niż 40°C.
  • 3.Dodajemy do niego kupiony mały jogurt sojowy (ok. 100 ml) lub kilka łyżek z wcześniej zrobionego już jogurtu.
  • 4.Mieszamy dokładnie trzepaczką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do następnego dnia.
  • 5.Gdy jogurt już się zsiądzie, trzymamy go w lodówce, pamiętając żeby zostawić kilka łyżek do zrobienia kolejnego jogurtu.
  • 6.Chłodnik:
  • 7.Mieszamy jogurt z sokiem z buraków, doprawiamy pieprzem i solą, a następnie wrzucamy pokrojone warzywa i posiekaną zieleninę. Posypujemy podprażonymi pestkami i orzechami.

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 27. “Chłodnik a’la litewski” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - jogurt sojowy:

  • 1 l mleka sojowego
  • 1 mały jogurt sojowy

Składniki - zupa:

  • 300 ml jogurtu sojowego
  • 100-150 ml pasteryzowanego soku z buraka, jeżeli będzie to koncentrat, to o połowę mniej
  • 5-7 rzodkiewek
  • Kilka ogórków gruntowych
  • 2 łyżki mieszanki podprażonych pestek dyni, słonecznika i orzechów włoskich
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • Ewentualnie biały ocet winny do dodatkowego zakwaszenia
  • Sól i czarny mielony pieprz do smaku

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł