
Sposób przygotowania:
- 1.Jogurt sojowy:
- 2.Podgrzewamy mleko do temperatury nie wyższej niż 40°C.
- 3.Dodajemy do niego kupiony mały jogurt sojowy (ok. 100 ml) lub kilka łyżek z wcześniej zrobionego już jogurtu.
- 4.Mieszamy dokładnie trzepaczką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do następnego dnia.
- 5.Gdy jogurt już się zsiądzie, trzymamy go w lodówce, pamiętając żeby zostawić kilka łyżek do zrobienia kolejnego jogurtu.
- 6.Chłodnik:
- 7.Mieszamy jogurt z sokiem z buraków, doprawiamy pieprzem i solą, a następnie wrzucamy pokrojone warzywa i posiekaną zieleninę. Posypujemy podprażonymi pestkami i orzechami.
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - jogurt sojowy:
- 1 l mleka sojowego
- 1 mały jogurt sojowy
Składniki - zupa:
- 300 ml jogurtu sojowego
- 100-150 ml pasteryzowanego soku z buraka, jeżeli będzie to koncentrat, to o połowę mniej
- 5-7 rzodkiewek
- Kilka ogórków gruntowych
- 2 łyżki mieszanki podprażonych pestek dyni, słonecznika i orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego kopru
- Ewentualnie biały ocet winny do dodatkowego zakwaszenia
- Sól i czarny mielony pieprz do smaku