27. “Chłodnik z bobem i kiszonymi ogórkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Inna wersja zupy na zimno.
Podczas upalnych dni chłodnik jest idealnym rozwiązaniem na to, by w pożywny i zdrowy sposób szybko i orzeźwiająco zaspokoić pragnienie. Jednocześnie dostarczamy tym samym organizmowi niezbędnej dawki witamin i mikroelementów, które tak łatwo z nas odparowują, gdy na dworze skwar. W przygotowaniu tradycyjnej wersji tej zupy chyba najwięcej czasu zajmuje ugotowanie botwinki, która stanowi bazę potrawy. Dziś do tematu podchodzimy trochę na skróty, wykorzystując sok z buraków. Oczywiście nie zabraknie bogactwa tego, co można znaleźć o tej porze roku w naszych ogródkach, szklarniach i na bazarach. W tej wersji korzystamy z kiszonych ogórków, dla których ciagle poszukujemy nowych zastosowań.
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 1 l mleka sojowego
- 1 mały jogurt sojowy
- 300 ml jogurtu sojowego
- 100 ml wody z kiszenia ogórków
- 1 szklanka ugotowanego bobu
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych
- 2 łyżki mieszanki podprażonych pestek dyni, słonecznika i orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanego lubczyku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanej szałwii
- 1 łyżka solonych kaparów
- Sól i czarny mielony pieprz do smaku
- Jogurt sojowy:
- Podgrzewamy mleko do temperatury nie wyższej niż 40°C.
- Dodajemy do niego kupiony mały jogurt sojowy (ok. 100 ml) lub kilka łyżek z wcześniej zrobionego już jogurtu.
- Mieszamy dokładnie trzepaczką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do następnego dnia.
- Gdy jogurt już się zsiądzie, trzymamy go w lodówce, pamiętając żeby zostawić kilka łyżek do zrobienia kolejnego jogurtu.
- Chłodnik:
- Mieszamy jogurt z wodą z kiszenia ogórków. Dodajemy przyprawy, bób i ogórki, a także posiekane zioła. Posypujemy podprażonymi pestkami i orzechami.