Bardzo tradycyjny smak.
Podczas upalnych dni chłodnik jest idealnym rozwiązaniem na to, by w pożywny i zdrowy sposób szybko i orzeźwiająco zaspokoić pragnienie. Jednocześnie dostarczamy tym samym organizmowi niezbędnej dawki witamin i mikroelementów, które tak łatwo z nas odparowują, gdy na dworze skwar. W przygotowaniu tradycyjnej wersji tej zupy chyba najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i ugotowanie botwinki, która stanowi bazę potrawy. Dziś do tematu podchodzimy trochę na skróty, wykorzystując sok z buraków. Oczywiście nie zabraknie bogactwa tego, co można znaleźć o tej porze roku w naszych ogródkach, szklarniach i na bazarach.
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 1 l mleka sojowego
- 1 mały jogurt sojowy
- 300 ml jogurtu sojowego
- 100-150 ml pasteryzowanego soku z buraka, jeżeli będzie to koncentrat, to o połowę mniej
- 5-7 rzodkiewek
- Kilka ogórków gruntowych
- 2 łyżki mieszanki podprażonych pestek dyni, słonecznika i orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego kopru
- Ewentualnie biały ocet winny do dodatkowego zakwaszenia
- Sól i czarny mielony pieprz do smaku
- Jogurt sojowy:
- Podgrzewamy mleko do temperatury nie wyższej niż 40°C.
- Dodajemy do niego kupiony mały jogurt sojowy (ok. 100 ml) lub kilka łyżek z wcześniej zrobionego już jogurtu.
- Mieszamy dokładnie trzepaczką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do następnego dnia.
- Gdy jogurt już się zsiądzie, trzymamy go w lodówce, pamiętając żeby zostawić kilka łyżek do zrobienia kolejnego jogurtu.
- Chłodnik:
- Mieszamy jogurt z sokiem z buraków, doprawiamy pieprzem i solą, a następnie wrzucamy pokrojone warzywa i posiekaną zieleninę. Posypujemy podprażonymi pestkami i orzechami.