
Sposób przygotowania:
- 1.Śliwki kroimy w niewielkie kawałki.
- 2.Rozgrzewamy olej w rondlu i wsypujemy do niego przyprawy oraz utarty świeży imbir. Smażymy przez kilka sekund mieszając i dorzucamy śliwki oraz koncentrat.
- 3.Gdy zawartość rondla zacznie się gotować, dolewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż śliwki zmiękną.
- 4.Wlewamy sos sojowy, melasę, ocet balsamiczny oraz dym wędzarniczy, jeśli chcemy osiągnąć bardziej wędzony smak i gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając.
- 5.Całość miksujemy na jednolity sos i przekładamy do słoiczków.
- 6.Jest on idealnym towarzystwem dla wszelkich pasztetów i kotletów.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 200 g wędzonych śliwek bez pestek
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki melasy z karobu
- 4 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki utartego świeżego imbiru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 szczypta asafetydy
- 1 łyżeczka dymu wędzarniczego w płynie (opcjonalnie)
- 4 łyżki oleju
- 300 ml wrzącej wody