269. „Śliwkowy sos barbecue” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 nieduże słoiczki
30 minut
Z wędzonymi śliwkami.
Dziś pokażemy Wam jak przygotować bardzo prosty sos barbecue, którego podstawą są wędzone śliwki. O tej porze roku bez problemu znajdziecie je na straganach z warzywami, bo na pewno pozostało jeszcze coś po ostatnich Świętach.
Translalab przygotowało dla nas angielską wersję odcinka oraz przepisu. Zatem zapraszamy do dzielenia się przepisem ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi sosami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 200 g wędzonych śliwek bez pestek
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki melasy z karobu
- 4 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki utartego świeżego imbiru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 szczypta asafetydy
- 1 łyżeczka dymu wędzarniczego w płynie (opcjonalnie)
- 4 łyżki oleju
- 300 ml wrzącej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Śliwki kroimy w niewielkie kawałki.
- Rozgrzewamy olej w rondlu i wsypujemy do niego przyprawy oraz utarty świeży imbir. Smażymy przez kilka sekund mieszając i dorzucamy śliwki oraz koncentrat.
- Gdy zawartość rondla zacznie się gotować, dolewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu aż śliwki zmiękną.
- Wlewamy sos sojowy, melasę, ocet balsamiczny oraz dym wędzarniczy, jeśli chcemy osiągnąć bardziej wędzony smak i gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając.
- Całość miksujemy na jednolity sos i przekładamy do słoiczków.
- Jest on idealnym towarzystwem dla wszelkich pasztetów i kotletów.
- Smacznego i na zdrowie!