Udostępnij przepis!

268. “Pasztet z ciecierzycy z orzechami i żurawiną” – bezglutenowa kuchnia wegańska Atelier Smaku

Ciecierzyca, orzechy i żurawina – wyjątkowe trio.

Dziś pokażemy Wam jak przygotować jeden ze smaczniejszych i zdrowszych wegańskich pasztetów, które udało nam się wyczarować.

Przypominamy, że przepis, a także odcinek jest dostępny w wersji angielskiej dzięki tłumaczeniom przygotowanym przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 268. Pasztet z ciecierzycy z orzechami i żurawiną   bezglutenowa kuchnia wegańska Atelier Smaku

pasztet z ciecierzycy odc 268 268. Pasztet z ciecierzycy z orzechami i żurawiną   bezglutenowa kuchnia wegańska Atelier Smaku

 

Sprawdź  również przepis na przepyszny i pożywny pasztet z soczewicą i borowikami lub pasztet grochowy z żurawiną.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Ciecierzyca, orzechy i żurawina - wyjątkowe trio.

  • 1.Namoczoną przez noc ciecierzycę zalewamy świeżą wodą tak, aby było jej około 2 cm powyżej poziomu ciecierzycy i gotujemy w garnku pod przykryciem na małym ogniu aż będzie miękka.
  • 2.Warzywa kroimy w talarki lub kostkę i dusimy na oliwie z dodatkiem soli. Gdy warzywa już zmiękną dodajemy przyprawy, sos sojowy, suszone pomidory i jeszcze przez chwilę dusimy.
  • 3.Na rozgrzanej patelni podprażamy posiekane orzechy włoskie dla wydobycia ich aromatu.
  • 4.Ugotowaną ciecierzycę przecedzamy i miksujemy wraz z warzywami na jednolitą masę. Dodajemy siemię lniane oraz mąkę kukurydzianą i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
  • 5.Do tak powstałej masy dorzucamy podprażone orzechy oraz żurawinę i całość dokładnie mieszamy.
  • 6.Przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni z termoobiegiem.
  • 7.Pasztet po wyjęciu z piekarnika może być jeszcze przez jakiś czas zbyt miękki, ale gdy przestygnie jest przepyszny, idealny do krojenia i serwowania jako przystawka lub na chlebie np. tostowym.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 268. “Pasztet z ciecierzycy z orzechami i żurawiną” – bezglutenowa kuchnia wegańska Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 250 g marchwi
  • 200 g pietruszki
  • 200 g selera
  • 150 g suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • Woda

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł