Udostępnij przepis!

267. “Bezglutenowy chleb tostowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Do grzanek na słodko i na słono.

Dziś przedstawiamy przepis na bezglutenowy chleb tostowy o bardzo prostym składzie. Idealnie sprawdza się do grzanek na słono i słodko.

Polecamy angielską wersję przepisu na blogu oraz na YouTube, gdzie dodatkowo mamy angielskie podpisy w każdym odcinku przygotowane przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 267. Bezglutenowy chleb tostowy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

267YT 267. Bezglutenowy chleb tostowy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Dolewamy do nich wodę, dokładnie mieszamy, dodajemy ocet balsamiczny oraz olej i ponownie mieszamy. Odstawiamy na bok na ok. 5 minut i następnie sprawdzamy konsystencję ciasta. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy jeszcze trochę wody.
  • 2.Przelewamy ciasto do dwóch foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 3.Następnie wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję wyrastania ciasta, a jeśli nasz piekarnik nie ma takiej możliwości, ustawiamy temperaturę na 40 C i czekamy ok. 30 minut aż ciasto urośnie do ok. 3/4 wysokości blachy.
  • 4.W tym momencie nastawiamy piekarnik na 180 C z funkcją termoobiegu.
  • 5.Pieczemy ok. 40-50 minut aż chleb będzie miał piękną, lekko przyrumienioną skórkę.
  • 6.Taki chleb staje się miękki i chrupiący, gdy użyjemy tostera. Jeśli chcemy go przechować dłużej, najlepiej pokroić go na kromki i zamrozić, a następnie skorzystać z tostera, który sprawi, że będziemy mieli idealne tosty.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 267. “Bezglutenowy chleb tostowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 300 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g mąki ryżowej
  • 250 g mąki z ciecierzycy
  • Ok. 600-700 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 op. suszonych drożdży (7g)
  • Woda

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł