
Sposób przygotowania:
- 1.Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem aż się ugotuje. Dodajemy do niej sól, mieszamy i jeżeli jest w niej jeszcze woda, to ją odparowujemy.
- 2.W tym czasie siekamy kiszoną kapustę.
- 3.Rozgrzewamy 4 łyżki oleju na patelni, prażymy na nim przez kilka sekund przyprawy, dorzucamy kapustę i smażymy mieszając przez kilka minut.
- 4.Ugotowaną soczewicę mieszamy z podsmażoną kapustą.
- 5.Do płaskiego talerza nalewamy trochę ciepłej wody i moczymy w niej po arkuszu papieru ryżowego, żeby nabrał elastyczności.
- 6.Kładziemy papier na desce do krojenia i na jego brzegu kładziemy łyżkę nadzienia soczewicowego, zwijamy go w kopertkę, aby nadzienie nie wypadło w trakcie smażenia.
- 7.Siemię lniane zalewamy wodą, dosalamy do smaku i mieszamy aby uzyskać gładką konsystencję rozmieszanego białka jaja. Następnie zanurzamy w nim krokieciki i obtaczamy w mące z ciecierzycy.
- 8.Rozgrzewamy olej słonecznikowy na patelni i smażymy krokieciki na złoty kolor z obydwu stron.
- 9.Takie krokieciki najlepiej smakują z żurawiną lub chutneyem śliwkowym.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - krokiety:
- 25-30 małych płatów papieru ryżowego (o średnicy ok. 15 cm)
- 200 g soczewicy
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli do farszu
- 4 łyżki oleju ryżowego
- Olej ryżowy do smażenia sajgonek
- 400 ml wody do gotowania soczewicy
Składniki - panierka:
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- Ok. 150 ml wody do zalania siemienia lnianego
- 1 szczypta soli do siemienia lnianego
- Kilka łyżek mąki z ciecierzycy