ok. 12 jabłek
1 godzina + czas moczenia maku
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Nietypowy przepis na wigilijny stół.
W każdym domu na wigilijnym stole pojawiają się różne przysmaki z dodatkiem maku. W naszym rodzinnym domu króluje kutia. W tym roku naszą wegańską wersję, w której miód zastąpiliśmy melasą z karobu, a glutenową pszenicę, brązowym, okrągłym ryżem, serwujemy w pieczonych jabłkach.
To takie małe ale równie pyszne, co polskie odstępstwo od tradycji.
Po melasę najlepiej udajcie się do Bakry , a jak macie ochotę, podzielcie się tym przepisem z anglojęzycznymi znajomymi, dla których Translalab przygotowało angielskie napisy w odcinku.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Sprawdź również przepis na przepyszną kutię z kaszy jaglanej .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 12 jabłek
- 200 g maku
- 1/2 szklanki brązowego okrągłego ryżu
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g orzechów włoskich i migdałów
- 4 łyżki melasy z karobu
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka oleju do posmarowania jabłek
- 200 ml wody
- Szczypta soli
- 12 połówek orzechów włoskich do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mak moczymy przez 8 do 10 godzin. Ryż zalewamy wodą i gotujemy wraz ze szczyptą soli pod przykryciem na małym ogniu aż wchłonie wodę.
- Siekamy orzechy i prażymy na patelni. Żurawinę przelewamy wrzątkiem.
- Jabłka wydrążamy i smarujemy na zewnątrz olejem. Następnie odlewamy wodę z maku i odsączamy go na sicie, po czym bardzo dokładnie miksujemy lub kilkukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
- Wszystkie składniki kutii dokładnie mieszamy i nadziewamy nią jabłka. Każde z nich dekorujemy połówką orzecha włoskiego.
- Nastawiamy piekarnik na 180°C i pieczemy aż zmiękną, ale nie będą się jeszcze rozpadać.
- Taki sposób podania kutii nam bardzo odpowiada, gdyż jest delikatniejsza i lekko kwaskowa w smaku i pięknie prezentuje się na świątecznym stole.
- Smacznego i na zdrowie!