1 podłużna blacha chlebowa
1 1/2 godziny
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Po prostu wyśmienity!
Dziś prezentujemy pierwszy z tegorocznych świątecznych odcinków. Na początek naszych wegańskich i bezglutenowych propozycji dajemy keks. Równie łatwy w przygotowaniu jak pyszny. Spróbujcie sami!
Oczywiście odcinek ma też swoją angielską wersję z napisami przygotowanymi przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Sprawdź również przepis na przepyszny makowiec zawijany.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 125 ml mleka kokosowego
- 125 ml pulpy z mango
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- 250 g bakalii (orzechy włoskie, migdały, rodzynki, żurawina)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka esencji waniliowej
- Brązowy cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pulpę z mango i mleko kokosowe wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy.
- Wszystkie gatunki mąki oraz sodę mieszamy i wlewamy do nich wszystkie mokre składniki, czyli zmiksowaną pulpę, esencję waniliową i olej. Całość miksujemy na jednolitą masę.
- Orzechy oraz migdały siekamy i podprażamy na rozgrzanej patelni, a rodzynki i żurawinę przelewamy wrzątkiem.
- Do zmiksowanego ciasta dodajemy skórkę pomarańczową, orzechy oraz sparzone owoce i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do długiej silikonowej formy chlebowej i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 50 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto przestudzamy i posypujemy z wierzchu brązowym cukrem pudrem.
- Jeżeli nie mamy silikonowej formy, a pieczemy w formie metalowej, musimy ją posmarować olejem i oprószyć mąką ryżową.
- Smacznego i na zdrowie!