
Sposób przygotowania:
- 1.Fasolę moczymy przez noc, zlewamy wodę, nalewamy nową i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy ok. 1 łyżeczkę soli i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Ugotowaną fasolę odstawiamy na bok.
- 2.Umyte pieczarki ucieramy na tarce jarzynowej. Na rozgrzany olej wsypujemy granulat sojowy i smażymy aż zacznie się przyrumieniać, mieszając cały czas. Wlewamy sos sojowy, szybko mieszamy i dorzucamy pieczarki oraz przyprawy oprócz octu i soli. Cały czas mieszając, smażymy aż pieczarka puści sok i zmięknie. Następnie wlewamy passatę, dodajemy kukurydzę, fasolę, mieszamy i zagotowujemy. Dosalamy do smaku. Dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy jeszcze klika minut, żeby składniki przeszły sobą. Odstawiamy na bok i zabieramy się za przygotowanie naleśników.
- 3.Mielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, miksujemy i odstawiamy na bok do wystygnięcia. Gdy przestygnie, dodajemy suche składniki ciasta, wlewamy trochę wody i miksujemy. Dodajemy w razie potrzeby tyle wody, aby po zmiksowaniu uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Pod koniec miksowania dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Ewentualnie dodajemy więcej wody, pamiętając, że ciasto ma mieć konsystencję lejącą, tak aby rozpływało się po rozgrzanej patelni.
- 4.Nabieramy na łyżkę wazową ciasta, wylewamy na środku rozgrzanej patelni i rozprowadzamy okrężnym ruchem płaską, drewnianą łopatką.
- 5.Czekamy aż ciasto dobrze odparuje, a jego brzegi zaczną się zawijać do góry. Dopiero wtedy możemy przewracać na drugą stronę.
- 6.Gotowe naleśniki przekładamy farszem i po wierzchu polewamy sosem pomidorowym (przepis nr. 259). Na wierzchu dekorujemy plastrami papryczki jalapeño i gotowe.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - naleśniki:
- 180 g mąki gryczanej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 50 g zmielonego siemienia lnianego (6 łyżek)
- 300 ml wrzątku do siemienia lnianego
- Woda do uzyskania konsystencji luźnego ciasta racuchowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Składniki - farsz:
- 350 ml passaty pomidorowej
- 200 g czerwonej fasoli
- 200 g kukurydzy
- 120 g pieczarek
- 70 g granulatu sojowego
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki przyprawy orientalnej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka soli
- Papryczki jalapeño do dekoracji