Udostępnij przepis!

260. “Naleśniki po meksykańsku” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Pożywne i urzekające meksykańskie smaki.

Dziś dzielimy się z Wami przepisem na jedne z naszych ulubionych wegańskich i bezglutenowych naleśników. Nadzienie meksykańskie sprawia, że jest to bardzo pożywne danie, a pomidorowy sos, który przedstawiliśmy w poprzednim odcinku powoduje, że całość jest naprawdę wyjątkowa.

Oczywiście odcinek ma też angielskie podpisy przygotowane specjalnie dla nas przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 260. Naleśniki po meksykańsku   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

260YT 260. Naleśniki po meksykańsku   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

 

Zajrzyj do naszych przepisów na różne rodzaje wegańskich  naleśników.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Fasolę moczymy przez noc, zlewamy wodę, nalewamy nową i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy ok. 1 łyżeczkę soli i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Ugotowaną fasolę odstawiamy na bok.
  • 2.Umyte pieczarki ucieramy na tarce jarzynowej. Na rozgrzany olej wsypujemy granulat sojowy i smażymy aż zacznie się przyrumieniać, mieszając cały czas. Wlewamy sos sojowy, szybko mieszamy i dorzucamy pieczarki oraz przyprawy oprócz octu i soli. Cały czas mieszając, smażymy aż pieczarka puści sok i zmięknie. Następnie wlewamy passatę, dodajemy kukurydzę, fasolę, mieszamy i zagotowujemy. Dosalamy do smaku. Dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy jeszcze klika minut, żeby składniki przeszły sobą. Odstawiamy na bok i zabieramy się za przygotowanie naleśników.
  • 3.Mielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem, miksujemy i odstawiamy na bok do wystygnięcia. Gdy przestygnie, dodajemy suche składniki ciasta, wlewamy trochę wody i miksujemy. Dodajemy w razie potrzeby tyle wody, aby po zmiksowaniu uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Pod koniec miksowania dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie miksujemy na jednolitą masę. Ewentualnie dodajemy więcej wody, pamiętając, że ciasto ma mieć konsystencję lejącą, tak aby rozpływało się po rozgrzanej patelni.
  • 4.Nabieramy na łyżkę wazową ciasta, wylewamy na środku rozgrzanej patelni i rozprowadzamy okrężnym ruchem płaską, drewnianą łopatką.
  • 5.Czekamy aż ciasto dobrze odparuje, a jego brzegi zaczną się zawijać do góry. Dopiero wtedy możemy przewracać na drugą stronę.
  • 6.Gotowe naleśniki przekładamy farszem i po wierzchu polewamy sosem pomidorowym (przepis nr. 259). Na wierzchu dekorujemy plastrami papryczki jalapeño i gotowe.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 260. “Naleśniki po meksykańsku” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - naleśniki:

  • 180 g mąki gryczanej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego (6 łyżek)
  • 300 ml wrzątku do siemienia lnianego
  • Woda do uzyskania konsystencji luźnego ciasta racuchowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

Składniki - farsz:

  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 200 g czerwonej fasoli
  • 200 g kukurydzy
  • 120 g pieczarek
  • 70 g granulatu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy orientalnej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • Papryczki jalapeño do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł