
Sposób przygotowania:
- 1.Ziemniaka gotujemy w mundurku i odstawiamy na bok, by przestygł.
- 2.Kiedy już będzie chłodny obieramy, a następnie zalewamy go ciepłą wodą i dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
- 3.Następnie wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
- 4.W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy i wrzucamy do miksera do ciasta.
- 5.W mikserze zakładamy mieszadło do ciasta drożdżowego, wlewamy ziemniaka z drożdżami, miksujemy przez minutę, dolewamy oleju i jeszcze raz miksujemy. Dla podrasowania smaku możemy dodać ocet balsamiczny.
- 6.Całość przelewamy do formy na chleb posmarowanej olejem oraz opruszonej mąką i odstawiamy przykryte pod ściereczką w ciepłym miejscu, aby ciasto spokojnie sobie wyrosło.
- 7.Następnie nastawiamy piekarnik na temperaturę 200°C i pieczemy ok. 50 minut.
- 8.Musimy bardzo uważać, by nie otwierać i nie poruszyć piekarnika, by ciasto nie opadło.
- 9.Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, by przestygł. Upieczony chleb zawijamy do lnianą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy go do pojemnika i trzymamy w lodówce, aby nie spleśniał.
- 10.Nie wiemy ile czasu pozostaje świeży, ponieważ nasze bochenki znikają w ciągu 2 dni, ale przypuszczamy, że ok. tygodnia jest zdatny do zjedzenia.
- 11.Jeżeli po kilku dniach chleb stanie się twardy, wystarczy ukrojoną kromkę chleba włożyć na chwileczkę do opiekacza lub tostera, aby znowu był świeży.
- 12.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 300 g mąki gryczanej
- 200 g ziemniak ugotowany w mundurku na parze
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 50 g drożdży
- 300 ml wody
- 50 ml oleju
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- Ewentualnie ocet balsamiczny dla podrasowania smaku