Udostępnij przepis!

26. “Gryczany chleb na drożdżach” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Chrupiąca, gryczana inspiracja.

Chleba naszego powszedniego… gdy dodać, że bezglutenowego, to robi się spory problem, bo kupne niestety najczęściej smakiem bardzo rzadko przypominają tradycyjne wypieki i mamy wrażenie, że są przeznaczone jedynie dla desperatów, którzy bez pieczywa obejść się nie mogą. Osobiście najczęściej byliśmy rozczarowani bezglutenowym pieczywem, finalnie eliminując je z naszej diety, na korzyść placków oraz klusek i makaronów. Za dopracowanie własnej receptury chleba bez glutenu jakoś trudno było nam się zabrać, pojawiające się co jakiś czas prośby, na podesłanie sprawdzonego przepisu, zmobilizowały nas w końcu do wzięcia się do roboty w tym temacie i zakasaliśmy rękawy. Dziś prezentujemy pierwszy przepis na podstawowy chleb, do którego każdy może sobie dodać ulubione ziarna, zioła, suszone pomidory, oliwki lub czegokolwiek dusza zapragnie, a glutenu nie zawiera. Oto nasz wypiek na drożdżach, z przeważającą ilością mąki gryczanej. Niebawem ruszymy jeszcze inne rodzaje mąki, a także zakwas, z którym już kiedyś eksperymentowaliśmy przy bezglutenowym chlebie, czując jednak, że do tematu powrócimy, by go dopieścić.

Dzięki napisom od Translalab przepis ma również angielską wersję.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 26. Gryczany chleb na drożdżach   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

26YT 26. Gryczany chleb na drożdżach   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Ziemniaka gotujemy w mundurku i odstawiamy na bok, by przestygł.
  • 2.Kiedy już będzie chłodny obieramy, a następnie zalewamy go ciepłą wodą i dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
  • 3.Następnie wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
  • 4.W osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy i wrzucamy do miksera do ciasta.
  • 5.W mikserze zakładamy mieszadło do ciasta drożdżowego, wlewamy ziemniaka z drożdżami, miksujemy przez minutę, dolewamy oleju i jeszcze raz miksujemy. Dla podrasowania smaku możemy dodać ocet balsamiczny.
  • 6.Całość przelewamy do formy na chleb posmarowanej olejem oraz opruszonej mąką i odstawiamy przykryte pod ściereczką w ciepłym miejscu, aby ciasto spokojnie sobie wyrosło.
  • 7.Następnie nastawiamy piekarnik na temperaturę 200°C i pieczemy ok. 50 minut.
  • 8.Musimy bardzo uważać, by nie otwierać i nie poruszyć piekarnika, by ciasto nie opadło.
  • 9.Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, by przestygł. Upieczony chleb zawijamy do lnianą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy go do pojemnika i trzymamy w lodówce, aby nie spleśniał.
  • 10.Nie wiemy ile czasu pozostaje świeży, ponieważ nasze bochenki znikają w ciągu 2 dni, ale przypuszczamy, że ok. tygodnia jest zdatny do zjedzenia.
  • 11.Jeżeli po kilku dniach chleb stanie się twardy, wystarczy ukrojoną kromkę chleba włożyć na chwileczkę do opiekacza lub tostera, aby znowu był świeży.
  • 12.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 26. “Gryczany chleb na drożdżach” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 300 g mąki gryczanej
  • 200 g ziemniak ugotowany w mundurku na parze
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g drożdży
  • 300 ml wody
  • 50 ml oleju
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ewentualnie ocet balsamiczny dla podrasowania smaku

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł