
Sposób przygotowania:
- 1.Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w nieduże plasterki.
- 2.Suche składniki ciasta mieszamy ze sobą i dodajemy do nich wodę. Mieszamy i dodajemy pokrojone jabłka. Odstawiamy na bok aby ciasto trochę urosło.
- 3.Następnie rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy łyżką ciasto tak aby utworzyły się nieduże płaskie placuszki.
- 4.Smażymy je na lekko złoty kolor z obydwu stron.
- 5.Przed podaniem placki posypujemy cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.
- 6.Takie placki są przepysznie chrupkie nawet po wystygnięciu dzięki użyciu w nich mąki ryżowej ale najlepiej smakują na gorąco.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 300 g jabłek
- 1 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 szczypta soli
- 250 ml wody
- Olej do smażenia
- Cukier puder z cynamonem do posypania placków