257. “Zupa z jabłek” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
6 porcji
40 minut
Z warzywami i na ostro.
Dziś trochę zaskakujący przepis z użyciem jabłek, którymi w nadmiarze poczęstowało nas tegoroczne lato i jesień. Zupa z jabłek z warzywami na ostro, to prosty, odrobinę zaskakujący, ale naprawdę warty wypróbowania ze względu na swój smak, przepis.
Zainteresowanych, zapraszamy do oglądania anglojęzycznej wersji z napisami od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki :
- 1 kg jabłek
- 500 g pietruszki
- 300 g selera
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
- 1 łyżeczka soli
- 700 ml wody
- Skwarki z wędzonego tofu (z przepisu nr. 100 na ruskie pierogi)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu żeby zmiękły. W tym czasie jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy.
- Gdy warzywa nie będą już twarde, dorzucamy do nich jabłka, zagotowujemy i dodajemy wszystkie przyprawy oprócz oliwy. Mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu, pod przykryciem aż jabłka się ugotują.
- Zupę zdejmujemy z palnika, miksujemy i na sam koniec dodajemy oliwę. Jeszcze raz mieszamy i gotową zupę nalewamy do miseczek.
- Na wierzch zupy kładziemy po łyżce skwarków z wędzonego tofu. W naszej kuchni takie pyszne, aromatyczne skwareczki zawsze trzymamy w lodówce aby okrasić nimi zupy, pierogi i kluski.
- Smacznego i na zdrowie!