256. “Wegańskie i bezglutenowe gofry z bitą śmietaną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4-5 gofrów
40 minut
Chrupiące i przepyszne zakończenie niedzielnego spaceru.
Po kilku próbach, udało nam się stworzyć przepis na ciasto na wegańskie i bezglutenowe gofry, które zadowalają również podniebienia tych, którzy zajadają się tradycyjną wersją. Ciasto smakuje klasycznie, nie klei się do gofrownicy, a dodatkowo jest bardziej sycące i pożywne. Gofry z dodatkiem kokosowej bitej śmietany, na którą przepis podajemy również, to zestaw idealny.
Zapraszamy również do korzystania z angielskiej wersji odcinka z napisami przygotowanymi przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne przepisy na desery.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – gofry:
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ziemniaczane
- 100 g brązowego cukru trzcinowego
- 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
- 1 łyżeczka sody
- 250-300 ml mleka roślinnego np. sojowego, ryżowego, migdałowego
- 50 ml mleczka kokosowego
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki – bita śmietana:
- 250 ml mleczka kokosowego dobrze schłodzonego
- 1 1/2 łyżki brązowego cukru pudru
- 2 łyżki błyskawicznego kleiku ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mieszamy suche składniki ciasta, dodajemy do nich mleko roślinne, mleczko kokosowe, olej i wanilię. Dokładnie mieszamy lub miksujemy i odstawiamy na bok aby babka jajowata i mąka wchłonęły wodę.
- W tym czasie ciasto powinno się zagęścić. Jeżeli uznamy że jest za rzadkie możemy dodać kilka łyżek mąki ryżowej.
- Schłodzone mleczko kokosowe przelewamy do podłużnego naczynia i miksujemy z cukrem pudrem przez minutę. Następnie dodajemy kleik ryżowy i jeszcze raz miksujemy. Odstawiamy na bok, aby przez kilka minut bita śmietana nabrała gęstości i możemy rozgrzewać gofrownicę.
- Gdy już będzie gorąca smarujemy jej wnętrze silikonowym pędzlem zanurzonym w oleju i na środek dolnej formy wylewamy trochę ciasta. Przymykamy wieko gofrownicy i pieczemy ciasto bez podnoszenia wieka przez przynajmniej 5 minut, aby ciasto się dobrze podpiekło. Otwieramy i sprawdzamy czy już jest dobrze przyrumieniony, jeżeli tak, to delikatnie podważając silikonową łopatką brzegi gofra odrywamy go od gofrownicy. Przed wlaniem kolejnego ciasta musimy koniecznie posmarować olejem wnętrze foremek gofrownicy.
- Miksujemy jeszcze raz bitą śmietanę i w razie potrzeby dodajemy trochę mleczka kokosowego lub kleiku ryżowego w celu uzyskania właściwej konsystencji.
- Nakładamy na każdego gofra bitą śmietanę i dodatkowo możemy dodać jeszcze trochę ulubionej konfitury lub dżemu.
- Smacznego i na zdrowie!