Udostępnij przepis!

256. “Wegańskie i bezglutenowe gofry z bitą śmietaną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Chrupiące i przepyszne zakończenie niedzielnego spaceru.

Po kilku próbach, udało nam się stworzyć przepis na ciasto na wegańskie i bezglutenowe gofry, które zadowalają również podniebienia tych, którzy zajadają się tradycyjną wersją.  Ciasto smakuje klasycznie, nie klei się do gofrownicy, a dodatkowo jest bardziej sycące i pożywne. Gofry z dodatkiem kokosowej bitej śmietany, na którą przepis podajemy również, to zestaw idealny.

Zapraszamy również do korzystania z angielskiej wersji odcinka z napisami przygotowanymi przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również nasze inne przepisy na  desery.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Mieszamy suche składniki ciasta, dodajemy do nich mleko roślinne, mleczko kokosowe, olej i wanilię. Dokładnie mieszamy lub miksujemy i odstawiamy na bok aby babka jajowata i mąka wchłonęły wodę.
  • 2.W tym czasie ciasto powinno się zagęścić. Jeżeli uznamy że jest za rzadkie możemy dodać kilka łyżek mąki ryżowej.
  • 3.Schłodzone mleczko kokosowe przelewamy do podłużnego naczynia i miksujemy z cukrem pudrem przez minutę. Następnie dodajemy kleik ryżowy i jeszcze raz miksujemy. Odstawiamy na bok, aby przez kilka minut bita śmietana nabrała gęstości i możemy rozgrzewać gofrownicę.
  • 4.Gdy już będzie gorąca smarujemy jej wnętrze silikonowym pędzlem zanurzonym w oleju i na środek dolnej formy wylewamy trochę ciasta. Przymykamy wieko gofrownicy i pieczemy ciasto bez podnoszenia wieka przez przynajmniej 5 minut, aby ciasto się dobrze podpiekło. Otwieramy i sprawdzamy czy już jest dobrze przyrumieniony, jeżeli tak, to delikatnie podważając silikonową łopatką brzegi gofra odrywamy go od gofrownicy. Przed wlaniem kolejnego ciasta musimy koniecznie posmarować olejem wnętrze foremek gofrownicy.
  • 5.Miksujemy jeszcze raz bitą śmietanę i w razie potrzeby dodajemy trochę mleczka kokosowego lub kleiku ryżowego w celu uzyskania właściwej konsystencji.
  • 6.Nakładamy na każdego gofra bitą śmietanę i dodatkowo możemy dodać jeszcze trochę ulubionej konfitury lub dżemu.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 256. “Wegańskie i bezglutenowe gofry z bitą śmietaną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - gofry:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ziemniaczane
  • 100 g brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
  • 1 łyżeczka sody
  • 250-300 ml mleka roślinnego np. sojowego, ryżowego, migdałowego
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Składniki - bita śmietana:

  • 250 ml mleczka kokosowego dobrze schłodzonego
  • 1 1/2 łyżki brązowego cukru pudru
  • 2 łyżki błyskawicznego kleiku ryżowego

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł