
Sposób przygotowania:
- 1.Mieszamy suche składniki ciasta, dodajemy do nich mleko roślinne, mleczko kokosowe, olej i wanilię. Dokładnie mieszamy lub miksujemy i odstawiamy na bok aby babka jajowata i mąka wchłonęły wodę.
- 2.W tym czasie ciasto powinno się zagęścić. Jeżeli uznamy że jest za rzadkie możemy dodać kilka łyżek mąki ryżowej.
- 3.Schłodzone mleczko kokosowe przelewamy do podłużnego naczynia i miksujemy z cukrem pudrem przez minutę. Następnie dodajemy kleik ryżowy i jeszcze raz miksujemy. Odstawiamy na bok, aby przez kilka minut bita śmietana nabrała gęstości i możemy rozgrzewać gofrownicę.
- 4.Gdy już będzie gorąca smarujemy jej wnętrze silikonowym pędzlem zanurzonym w oleju i na środek dolnej formy wylewamy trochę ciasta. Przymykamy wieko gofrownicy i pieczemy ciasto bez podnoszenia wieka przez przynajmniej 5 minut, aby ciasto się dobrze podpiekło. Otwieramy i sprawdzamy czy już jest dobrze przyrumieniony, jeżeli tak, to delikatnie podważając silikonową łopatką brzegi gofra odrywamy go od gofrownicy. Przed wlaniem kolejnego ciasta musimy koniecznie posmarować olejem wnętrze foremek gofrownicy.
- 5.Miksujemy jeszcze raz bitą śmietanę i w razie potrzeby dodajemy trochę mleczka kokosowego lub kleiku ryżowego w celu uzyskania właściwej konsystencji.
- 6.Nakładamy na każdego gofra bitą śmietanę i dodatkowo możemy dodać jeszcze trochę ulubionej konfitury lub dżemu.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - gofry:
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ziemniaczane
- 100 g brązowego cukru trzcinowego
- 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
- 1 łyżeczka sody
- 250-300 ml mleka roślinnego np. sojowego, ryżowego, migdałowego
- 50 ml mleczka kokosowego
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki - bita śmietana:
- 250 ml mleczka kokosowego dobrze schłodzonego
- 1 1/2 łyżki brązowego cukru pudru
- 2 łyżki błyskawicznego kleiku ryżowego