
Sposób przygotowania:
- 1.Gruszki myjemy i pozbawiamy szypułek oraz gniazd nasiennych. Kroimy je w kostkę, mieszamy z cukrem kokosowym i dusimy w rondlu na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- 2.Gruszki w tym czasie lekko zmiękną i puszczą sok. Jeśli będą bardzo soczyste to możemy odlać sobie trochę soku do wypicia, co przyspieszy odparowywanie i cały proces gotowania.
- 3.Miksujemy obydwie cytryny w całości jeżeli lubimy goryczkę ze skórki lub dodajemy skórkę tylko z jednej z nich.
- 4.Jeżeli nie lubimy goryczki i aromatu skórki cytrynowej, to obieramy cytryny i dopiero wtedy miksujemy.
- 5.Dorzucamy pulpę cytrynową do rondla i jeszcze gotujemy przez 5 do 10 minut.
- 6.Przekładamy jeszcze wrzący dżem do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy je do góry dnem aby przestygły.
- 7.Taki dżem jest pyszny jako dodatek do placków, naleśników lub z dodatkiem bitej śmietany z kokosowego mleka jako deser do kawy i herbaty.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 2 kg gruszek
- 2 cytryny
- 100 g cukru kokosowego