Udostępnij przepis!

252. “Dżem gruszkowo-cytrynowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Połączenie przeciwstawnych smaków.

Dziś pokażemy Wam najprostszy sposób na gruszki, które po tak słonecznym lecie wyjątkowo obrodziły. Dżem gruszkowo-cytrynowy to coś dla tych, którzy kochają słodkości z lekką cytrynową nutą i cenią sobie szybkie rozwiązania.

W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Gruszki myjemy i pozbawiamy szypułek oraz gniazd nasiennych. Kroimy je w kostkę, mieszamy z cukrem kokosowym i dusimy w rondlu na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 2.Gruszki w tym czasie lekko zmiękną i puszczą sok. Jeśli będą bardzo soczyste to możemy odlać sobie trochę soku do wypicia, co przyspieszy odparowywanie i cały proces gotowania.
  • 3.Miksujemy obydwie cytryny w całości jeżeli lubimy goryczkę ze skórki lub dodajemy skórkę tylko z jednej z nich.
  • 4.Jeżeli nie lubimy goryczki i aromatu skórki cytrynowej, to obieramy cytryny i dopiero wtedy miksujemy.
  • 5.Dorzucamy pulpę cytrynową do rondla i jeszcze gotujemy przez 5 do 10 minut.
  • 6.Przekładamy jeszcze wrzący dżem do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy je do góry dnem aby przestygły.
  • 7.Taki dżem jest pyszny jako dodatek do placków, naleśników lub z dodatkiem bitej śmietany z kokosowego mleka jako deser do kawy i herbaty.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 252. “Dżem gruszkowo-cytrynowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 2 kg gruszek
  • 2 cytryny
  • 100 g cukru kokosowego

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł