
Sposób przygotowania:
- 1.Umyte i obrane ziemniaki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy do nich sól, pieprz i mieszamy. Dosypujemy siemienia lnianego i mieszamy jeszcze raz. Siemię powinno pochłonąć część soku z ziemniaków. Dodajemy mąkę ryżową, jeszcze raz mieszamy i sprawdzamy czy ciasto ma odpowiednią konsystencję.
- 2.Jeżeli jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej.
- 3.Rozgrzewamy olej, wykładamy łyżką ciasto na patelnię i lekko rozpłaszczamy formując w ten sposób placki.
- 4.Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z tym, z czym lubimy najbardziej.
- 5.My lubimy je najbardziej w towarzystwie leczo, sosu grzybowego lub pomidorowego.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 500 g obranych ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- Olej do smażenia