Udostępnij przepis!

25. “Tosty z grillowanymi warzywami i pastą z tofu” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Nie tylko na śniadanie.

Niezależnie od wieku i upodobań kulinarnych, większość z nas lubi tosty. Z pewnością każdy z nas, podczas grillowania, lubi położyć w pewnym momencie kromkę dobrego chleba na ruszcie, by stał się chrupiący. Tym razem – ponownie – zachęcamy do grillowania, pamiętając oczywiście o jakości węgla, aby powstający dym nie był toksyczny, a jedynie powodował, że to, co na grillu się znajduje, szybko i zdrowo, bez zbędnych dla nas i otoczenia, zapachów, stawało się przepyszne i rumiane. Na naszym grillu lądują kromki bezglutenowego chleba oraz warzywa. To wszystko przekładamy pastą z wędzonego tofu, do której można znaleźć jeszcze wiele zastosowań np. od smarowania naleśników począwszy, a na dosmakowywaniu sosów i zup skończywszy. Dla nas taka pasta jest jak sos „SOS”, gdy potrzebujemy czegoś naprawdę szybkiego o zdecydowanym smaku. Zachęcamy do prób i do grillowania oczywiście, z racji tego, że w końcu mamy lato.

Zachęcamy do dzielenia się również angielską wersją odcinka i przepisu przygotowanymi przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zobacz, co jeszcze proponujemy na śniadanie.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Do wysokiego naczynia wrzucamy rozdrobnioną kostkę tofu, wlewamy oliwki wraz z wodą, plaster papryki, pomidory z oliwy, dodajemy pieprzu ziołowego, sosu sojowego oraz odrobinę soli i blendujemy wszystko na gładką masę.
  • 2.Na sam koniec dolewamy oliwę i ponownie ucieramy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie blindujemy całość
  • 3.Warzywa kroimy w plastry, cukinię i bakłażana posypujemy solą by zmiękły, następnie po jakiejś chwili wrzucamy wszystko do miski i mieszamy z oliwą ze słoiczka z suszonymi pomidorami.
  • 4.Odpalamy grilla, i pieczemy plastry warzyw i kromki chleba z obu stron.
  • 5.Następnie chleb smarujemy pastą i przekładamy warzywami.
  • 6.Możemy podawać z chłodnikiem.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 25. “Tosty z grillowanymi warzywami i pastą z tofu” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 chleb bezglutenowy
  • 1 pomidor
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • Olej słonecznikowy ze słoiczka po suszonych pomidorach

Składniki - pasta z wędzonego tofu (a’la makrelowa):

  • 1 kostka 300 g wędzonego tofu
  • 1/2 szklanki oliwek wraz z zalewą
  • 100 ml oliwy
  • 1 plaster papryki marynowanej
  • 5 połówek suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym lub 4 łyżki krojonych pomidorów w oleju słonecznikowym
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 szczypta soli

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł