Udostępnij przepis!

249. “Mus czekoladowo-pomarańczowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Czekolada i pomarańcza. Nic dodać, nic ująć.

Dziś przedstawiamy Wam własną wersję musu czekoladowego z aquafaby czyli wody po gotowaniu ciecierzycy. W takim wegańskim i bezglutenowym deserze czekolada idealnie zgrała nam się z pomarańczą. Najlepiej sprawdźcie sami czy mamy rację 😉

Ten odcinek także ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 249.  Mus czekoladowo pomarańczowy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

249YT 249.  Mus czekoladowo pomarańczowy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź  również nasze inne przepisy na desery.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Pomarańczę obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, wrzucamy do rondelka z aquafabą i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Następnie wyrzucamy skórkę i studzimy aquafabę w lodówce.
  • 2.W tym w "kąpieli wodnej" rozgrzewamy czekoladę aby była płynna.
  • 3.Schłodzoną aquafabę ubijamy blenderem z odpowiednią przystawką na sztywną pianę. W trakcie dodajemy cukier i jeszcze raz ubijamy. Wlewamy czekoladę i ubijamy jeszcze raz krótko aby połączyła się z resztą składników.
  • 4.Przelewamy do słoiczków lub pucharków i wstawiamy do lodówki aby mus zesztywniał.
  • 5.Przed podaniem możemy udekorować plastrami pomarańczy lub kandyzowaną skórką z pomarańczy.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 249. “Mus czekoladowo-pomarańczowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 szklanka aquafaby (przepis w odcinku 220)
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 pomarańcza

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł