
Sposób przygotowania:
- 1.Fasolę moczymy przez noc. Następnie odlewamy z niej wodę, zalewamy świeżą w takiej ilości aby przykryła fasolę w garnku i gotujemy na małym ogniu.
- 2.Gdy fasola zmiękła już trochę, a łuska na niej jest lekko przezroczysta, dodajemy do niej 1 łyżeczkę soli. Gotujemy jeszcze 5-10 minut.
- 3.W tym czasie kroimy marchewkę i pietruszkę w kostkę i razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim zalewamy wodą tak, aby tylko je przykryć. Lekko solimy i gotujemy do miękkości.
- 4.W tym czasie tofu kroimy w drobną kostkę, zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na kilka minut.
- 5.Białe części kapusty pekińskiej kroimy w drobną kostkę, tak jak się kroi cebulę.
- 6.Rozgrzewamy olej, wrzucamy tofu, smażymy na złoty kolor, następnie dorzucamy kapustę pekińską oraz asafetydę i smażymy tak długo aż kapusta pekińska się zeszkli, po czym odstawiamy na bok.
- 7.Z garnka z marchewką i pietruszką wyławiamy liście laurowe, a następnie miksujemy wszystko na gładką masę i dodajemy do ugotowanej fasoli.
- 8.Dodajemy tofu z kapustą pekińską, koncentrat, passatę, resztę przypraw i gotujemy jeszcze 10 minut.
- 9.Na koniec dodajemy octu balsamicznego.
- 10.W razie potrzeby dosalamy do smaku. Możemy też odrobinę dosłodzić, jeśli passata i koncentrat nie były zrobione z wystarczająco słodkich pomidorów.
- 11.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 400 g fasoli Jaś karłowy
- 100 g marchwi
- 100 g pietruszki
- 1 kostka wędzonego tofu 180 g
- 150 g białych części liści kapusty pekińskiej (2-3 liście)
- 250 ml passaty pomidorowej
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- 50 ml oleju słonecznikowego lub ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 liście laurowe
- 4 owoce ziela angielskiego
- 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
- 1 szczypta asafetydy
- 1-2 łyżeczki soli