248. “Fasolka po bretońsku” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
6-8 porcji
30 minut + czas moczenia i gotowania fasoli
Fasola w najtradycyjniejszej wersji.
Dziś dzielimy się z Wami recepturą na wegańską i bezglutenową fasolkę po bretońsku z naszej pracowni kulinarnej. Teraz będziecie mogli również wykonać ją sami.
Odcinek jak zawsze posiada angielskie napisy od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 400 g fasoli Jaś karłowy
- 100 g marchwi
- 100 g pietruszki
- 1 kostka wędzonego tofu 180 g
- 150 g białych części liści kapusty pekińskiej (2-3 liście)
- 250 ml passaty pomidorowej
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- 50 ml oleju słonecznikowego lub ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 liście laurowe
- 4 owoce ziela angielskiego
- 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
- 1 szczypta asafetydy
- 1-2 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Fasolę moczymy przez noc. Następnie odlewamy z niej wodę, zalewamy świeżą w takiej ilości aby przykryła fasolę w garnku i gotujemy na małym ogniu.
- Gdy fasola zmiękła już trochę, a łuska na niej jest lekko przezroczysta, dodajemy do niej 1 łyżeczkę soli. Gotujemy jeszcze 5-10 minut.
- W tym czasie kroimy marchewkę i pietruszkę w kostkę i razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim zalewamy wodą tak, aby tylko je przykryć. Lekko solimy i gotujemy do miękkości.
- W tym czasie tofu kroimy w drobną kostkę, zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na kilka minut.
- Białe części kapusty pekińskiej kroimy w drobną kostkę, tak jak się kroi cebulę.
- Rozgrzewamy olej, wrzucamy tofu, smażymy na złoty kolor, następnie dorzucamy kapustę pekińską oraz asafetydę i smażymy tak długo aż kapusta pekińska się zeszkli, po czym odstawiamy na bok.
- Z garnka z marchewką i pietruszką wyławiamy liście laurowe, a następnie miksujemy wszystko na gładką masę i dodajemy do ugotowanej fasoli.
- Dodajemy tofu z kapustą pekińską, koncentrat, passatę, resztę przypraw i gotujemy jeszcze 10 minut.
- Na koniec dodajemy octu balsamicznego.
- W razie potrzeby dosalamy do smaku. Możemy też odrobinę dosłodzić, jeśli passata i koncentrat nie były zrobione z wystarczająco słodkich pomidorów.
- Smacznego i na zdrowie!