247. “Wegańska i bezglutenowa maca” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 sztuki
40 minut
Pieczywo inaczej.
Dziś mamy dla Was przepis na wegańską i bezglutenową macę – idealne pieczywo do sałatek i dań obiadowych. Super szybkie w przygotowaniu, chrupkie i przepyszne.
Dzięki napisom od Translalab przepis ma również angielską wersję.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 3/4 szklanki wrzątku
- Olej ryżowy do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- W misce mieszamy suche składniki. Oddzielamy połowę suchych składników do drugiej miski, zalewamy wrzątkiem i miksujemy lub bardzo energicznie mieszamy, aż powstanie kleista masa.
- Gdy lekko przestygnie to do jeszcze ciepłej dodajemy resztę suchych składników i wyrabiamy ciasto pod koniec dodając oleju i jeszcze raz całość zagniatamy.
- Powinniśmy uzyskać sprężyste, nie lepiące się do rąk ciasto. Jeżeli wyjdzie zbyt rzadkie, możemy dodać po odrobinie mąki gryczanej i ryżowej, jeżeli zbyt suche, dolewamy odrobinę wody lub oleju i jeszcze raz zagniatamy.
- Ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich rozwałkowujemy na silikonowej macie aż uzyskamy cienki placek, który zmieści się na naszej patelni.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż placek się lekko przyrumieni.
- Taka maca jest cudownie chrupka i wspaniale zastępuje pieczywo do sałatek lub ciepłych warzywnych dań.
- Smacznego i na zdrowie!