
Sposób przygotowania:
- 1.W misce mieszamy suche składniki. Oddzielamy połowę suchych składników do drugiej miski, zalewamy wrzątkiem i miksujemy lub bardzo energicznie mieszamy, aż powstanie kleista masa.
- 2.Gdy lekko przestygnie to do jeszcze ciepłej dodajemy resztę suchych składników i wyrabiamy ciasto pod koniec dodając oleju i jeszcze raz całość zagniatamy.
- 3.Powinniśmy uzyskać sprężyste, nie lepiące się do rąk ciasto. Jeżeli wyjdzie zbyt rzadkie, możemy dodać po odrobinie mąki gryczanej i ryżowej, jeżeli zbyt suche, dolewamy odrobinę wody lub oleju i jeszcze raz zagniatamy.
- 4.Ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich rozwałkowujemy na silikonowej macie aż uzyskamy cienki placek, który zmieści się na naszej patelni.
- 5.Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż placek się lekko przyrumieni.
- 6.Taka maca jest cudownie chrupka i wspaniale zastępuje pieczywo do sałatek lub ciepłych warzywnych dań.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 3/4 szklanki wrzątku
- Olej ryżowy do smażenia