Udostępnij przepis!

247. “Wegańska i bezglutenowa maca” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Pieczywo inaczej.

Dziś mamy dla Was przepis na wegańską i bezglutenową macę – idealne pieczywo do sałatek i dań obiadowych. Super szybkie w przygotowaniu, chrupkie i przepyszne.

Dzięki napisom od Translalab przepis ma również angielską wersję.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.W misce mieszamy suche składniki. Oddzielamy połowę suchych składników do drugiej miski, zalewamy wrzątkiem i miksujemy lub bardzo energicznie mieszamy, aż powstanie kleista masa.
  • 2.Gdy lekko przestygnie to do jeszcze ciepłej dodajemy resztę suchych składników i wyrabiamy ciasto pod koniec dodając oleju i jeszcze raz całość zagniatamy.
  • 3.Powinniśmy uzyskać sprężyste, nie lepiące się do rąk ciasto. Jeżeli wyjdzie zbyt rzadkie, możemy dodać po odrobinie mąki gryczanej i ryżowej, jeżeli zbyt suche, dolewamy odrobinę wody lub oleju i jeszcze raz zagniatamy.
  • 4.Ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich rozwałkowujemy na silikonowej macie aż uzyskamy cienki placek, który zmieści się na naszej patelni.
  • 5.Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż placek się lekko przyrumieni.
  • 6.Taka maca jest cudownie chrupka i wspaniale zastępuje pieczywo do sałatek lub ciepłych warzywnych dań.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 247. “Wegańska i bezglutenowa maca” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • Olej ryżowy do smażenia

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł