
Sposób przygotowania:
- 1.Ugotowane na parze ziemniaki miksujemy na idealnie gładką masę dodając po odrobinie wody. Pod koniec miksowania dosypujemy drożdże, szczyptę cukru i jeszcze raz dokładnie miksujemy, dodając resztę wody.
- 2.W drugiej misce łączymy suche składniki i dokładnie je mieszamy. Wlewamy zmiksowane ziemniaki i zagniatamy ciasto pod koniec dodając 2 łyżki oleju. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie, możemy dodać po łyżce mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, jeżeli zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody i jeszcze raz zagniatamy.
- 3.Smarujemy olejem tacę, na której będziemy odkładać kluski do wyrośnięcia. Następnie dłońmi zwilżonymi w oleju odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki i układamy na tacy.
- 4.Surowe pampuchy przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok aby podrosły na ok. 20 minut.
- 5.Podrośnięte kulki delikatnie układamy w naczyniu do gotowania na parze. Pamiętajmy aby wcześniej wysmarować je olejem aby ciasto nie przywarło do jego powierzchni.
- 6.Pomiędzy kulkami ciasta zostawiamy odrobinę przestrzeni gdyż powiększą się jeszcze trochę.
- 7.Gotujemy około 15-20 minut i jeszcze gorące serwujemy na przykład z sosem grzybowym, leczo, fasolką po bretońsku lub jakim słodkim musem owocowym.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 250 g ziemniaków ugotowanych na parze
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zmielonej łuski babki jajowatej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta cukru
- 200 ml wody
- Olej do smarowania tacy