Udostępnij przepis!

246. “Wegańskie i bezglutenowe pampuchy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Więcej niż kluski.

Zapraszamy dziś na wegańskie i bezglutenowe pampuchy, które możecie podawać z sosem grzybowym z poprzedniego odcinka, a także z innymi sosami i daniami. Również na słodko.

Pamiętajcie, że dzięki napisom przygotowanym przez Translalab możecie polecać nasze przepisy również swoim anglojęzycznym znajomym.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 246. Wegańskie i bezglutenowe pampuchy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

246YT 246. Wegańskie i bezglutenowe pampuchy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na kluski.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Ugotowane na parze ziemniaki miksujemy na idealnie gładką masę dodając po odrobinie wody. Pod koniec miksowania dosypujemy drożdże, szczyptę cukru i jeszcze raz dokładnie miksujemy, dodając resztę wody.
  • 2.W drugiej misce łączymy suche składniki i dokładnie je mieszamy. Wlewamy zmiksowane ziemniaki i zagniatamy ciasto pod koniec dodając 2 łyżki oleju. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie, możemy dodać po łyżce mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, jeżeli zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody i jeszcze raz zagniatamy.
  • 3.Smarujemy olejem tacę, na której będziemy odkładać kluski do wyrośnięcia. Następnie dłońmi zwilżonymi w oleju odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki i układamy na tacy.
  • 4.Surowe pampuchy przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok aby podrosły na ok. 20 minut.
  • 5.Podrośnięte kulki delikatnie układamy w naczyniu do gotowania na parze. Pamiętajmy aby wcześniej wysmarować je olejem aby ciasto nie przywarło do jego powierzchni.
  • 6.Pomiędzy kulkami ciasta zostawiamy odrobinę przestrzeni gdyż powiększą się jeszcze trochę.
  • 7.Gotujemy około 15-20 minut i jeszcze gorące serwujemy na przykład z sosem grzybowym, leczo, fasolką po bretońsku lub jakim słodkim musem owocowym.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 246. “Wegańskie i bezglutenowe pampuchy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 250 g ziemniaków ugotowanych na parze
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zmielonej łuski babki jajowatej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta cukru
  • 200 ml wody
  • Olej do smarowania tacy

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł