Udostępnij przepis!

234. “Wegańskie tiramisu” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

“Niebo w gębie”.

Dziś przygotujemy dla Was drugą wersję wegańskiego i bezglutenowego tiramisu, która powstała dzięki API FOOD www.kuchnia-wloska.com.pl. Mają w swojej ofercie tyle wegańskich odpowiedników sera na bazie kiełkującego ryżu, że naprawdę jest z czego wybierać. Gdy dorwaliśmy odpowiednik mascarpone, wiedzieliśmy, że musimy zrobić drugie podejście do tego najbardziej popularnego włoskiego deseru 😉 Małe zakupy w API FOOD, herbatniki savoiardi, które znacie już w poprzedniego odcinka, kawa najlepiej od Jura i do roboty!

Ps. Angielskie tłumaczenie odcinka od Translalab oczywiście jest 🙂

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również nasze inne przepisy na  desery.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Zaparzamy dwa mocne espresso, które przelewamy na dno płaskiej miseczki lub talerza i odstawiamy do przestygnięcia.
  • 2.Schłodzone mleczko kokosowe ubijamy z cukrem kokosowym za pomocą miksera, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy serek i jeszcze raz miksujemy.
  • 3.Herbatniki dzielimy na dwie równe części, ponieważ będziemy układać dwie warstwy w deserze.
  • 4.Bierzemy połowę herbatników, każdego z nich zanurzamy z obu stron w espresso i układamy na dnie płaskiego naczynia. Ułożoną warstwę przykrywamy połową kremu i posypujemy gorzkim kakao.
  • 5.W ten sam sposób na wierzchu pierwszej warstwy układamy drugą, którą również posypujemy gorzkim kakao.
  • 6.Tak przygotowany deser wstawiamy przed podaniem na kilka godzin do lodówki.
  • 7.Takie tiramisu czasami wychodzi gęste, a czasami rzadsze, w zależności od gatunku mleczka kokosowego, ale zawsze jest jednakowo pyszne i szybko znika z talerza.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 234. “Wegańskie tiramisu” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 200 g herbatników migdałowych (przepis 233)
  • 300 g wegańskiego kremowego serka typu mascarpone
  • 400 ml gęstego mleczka kokosowego (dobrze schłodzonego)
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 2 filiżanki mocnego espresso
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł