
Sposób przygotowania:
- 1.Zaparzamy dwa mocne espresso, które przelewamy na dno płaskiej miseczki lub talerza i odstawiamy do przestygnięcia.
- 2.Schłodzone mleczko kokosowe ubijamy z cukrem kokosowym za pomocą miksera, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy serek i jeszcze raz miksujemy.
- 3.Herbatniki dzielimy na dwie równe części, ponieważ będziemy układać dwie warstwy w deserze.
- 4.Bierzemy połowę herbatników, każdego z nich zanurzamy z obu stron w espresso i układamy na dnie płaskiego naczynia. Ułożoną warstwę przykrywamy połową kremu i posypujemy gorzkim kakao.
- 5.W ten sam sposób na wierzchu pierwszej warstwy układamy drugą, którą również posypujemy gorzkim kakao.
- 6.Tak przygotowany deser wstawiamy przed podaniem na kilka godzin do lodówki.
- 7.Takie tiramisu czasami wychodzi gęste, a czasami rzadsze, w zależności od gatunku mleczka kokosowego, ale zawsze jest jednakowo pyszne i szybko znika z talerza.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 200 g herbatników migdałowych (przepis 233)
- 300 g wegańskiego kremowego serka typu mascarpone
- 400 ml gęstego mleczka kokosowego (dobrze schłodzonego)
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 2 filiżanki mocnego espresso
- 1 łyżka gorzkiego kakao