Udostępnij przepis!

244. “Placki z liśćmi rzodkiewki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Pyszne zero waste.

Dziś odcinek na specjalne życzenie Banku Żywności. Pokażemy co zrobić, aby w kuchni nie marnowała się żywność, ani to, czego na co dzień żywnością nie nazywamy. Zapraszamy na placki z liśćmi rzodkiewki.

Odcinek ma oczywiście angielskie napisy przygotowane przez Translalab. Zapraszamy!

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi plackami  z naszej kuchni.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Liście rzodkiewek dokładnie myjemy i odsączamy.
  • 2.Mieszamy suche składniki placków i dodajemy do nich wody w takiej ilości aby po zamieszaniu uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
  • 3.Odkładamy je na bok i siekamy liście rzodkiewek.
  • 4.Sprawdzamy czy do ciasta nie trzeba dodać wody, gdyż siemię lniane jeszcze przez jakiś czas może ją pochłaniać.
  • 5.Mieszamy ciasto z liśćmi, odkładamy aby liście trochę zmiękły i w tym czasie rozgrzewamy olej na patelni.
  • 6.Wykładamy ciasto małymi porcjami na patelnie i smażymy placki z obydwu stron aż staną się chrupkie lub złotawe.
  • 7.Do tych placków nie trzeba dodawać żadnych ziół ani pieprzu gdyż liście rzodkiewek mają swój delikatnie ostry, charakterystyczny posmak.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 244. “Placki z liśćmi rzodkiewki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • Liście z 1 lub 2 pęczków rzodkiewek
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • Woda
  • Olej do smażenia np. ryżowy

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł