
Sposób przygotowania:
- 1.Liście rzodkiewek dokładnie myjemy i odsączamy.
- 2.Mieszamy suche składniki placków i dodajemy do nich wody w takiej ilości aby po zamieszaniu uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
- 3.Odkładamy je na bok i siekamy liście rzodkiewek.
- 4.Sprawdzamy czy do ciasta nie trzeba dodać wody, gdyż siemię lniane jeszcze przez jakiś czas może ją pochłaniać.
- 5.Mieszamy ciasto z liśćmi, odkładamy aby liście trochę zmiękły i w tym czasie rozgrzewamy olej na patelni.
- 6.Wykładamy ciasto małymi porcjami na patelnie i smażymy placki z obydwu stron aż staną się chrupkie lub złotawe.
- 7.Do tych placków nie trzeba dodawać żadnych ziół ani pieprzu gdyż liście rzodkiewek mają swój delikatnie ostry, charakterystyczny posmak.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- Liście z 1 lub 2 pęczków rzodkiewek
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- Woda
- Olej do smażenia np. ryżowy