Udostępnij przepis!

242. “Quinoa na słodko” – bezglutenowa kuchnia weganska | Atelier Smaku

Zdrowe śniadanie.

Dziś serwujemy kolejną propozycję na śniadanie z quinoa, tym razem wersja na słodko z truskawkowym musem, zamiast którego możecie użyć konfitury, którą lubicie.

Odcinek ma również wersję angielską z napisami przygotowanymi przez Translalab. Zapraszamy!

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi ryżami i kaszami  z naszej kuchni.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Wrzucamy quinoa do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
  • 2.Siekamy włoskie orzechy i gdy zawartość garnka się zagotuje dorzucamy je wraz z pestkami słonecznika i żurawiną.
  • 3.Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu aż quinoa zmięknie i wchłonie wodę.
  • 4.Następnie dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy pod przykryciem jeszcze kilka minut.
  • 5.W tym czasie możemy zmiksować truskawki aby uzyskać mus truskawkowy.
  • 6.Gotowe danie przekładamy do miseczek, na wierzchu kładziemy po kilka łyżek musu i posypujemy cukrem kokosowym. Możemy również serwować w pucharkach układając na zmianę quinoa i mus truskawkowy.
  • 7.Danie to możemy również serwować na zimno jako deser.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 242. “Quinoa na słodko” – bezglutenowa kuchnia weganska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 szklanka białej quinoa
  • 1 garść ziaren słonecznika
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 2 szklanki truskawek
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1, 1/2 szklanki wody
  • 2-3 łyżeczki cukru kokosowego

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł