241. „Quinoa z zielonym groszkiem i kiszoną cytryną” – bezglutenowa kuchnia weganska | Atelier Smaku
2-3 porcje
25 minut
Wiosenna quinoa.
Dziś polecamy bardzo prosty przepis na quinoa. Idealne rozwiązanie na śniadanie lub lekki obiad. Jeśli nie macie kiszonych cytryn, możecie wymienić je np. na oliwki.
Angielskie napisy do odcinka przygotowało nam Translalab. Zapraszamy!
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi ryżami i kaszami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1/2 szklanki białej quinoa
- 1/2 szklanki czerwonej quinoa
- 1 1/2 szklanki zielonego groszku
- 1 garść pestek słonecznika
- 1 garść pestek dyni
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1-2 kiszone cytryny
- 2 łyżki soku z kiszenia cytryn
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 1/2 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wsypujemy nasiona quinoa do garnka, wlewamy wodę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywami garnek i gotujemy nasiona na małym ogniu aż zmiękną przez około 15 minut.
- Zdejmujemy pokrywkę i dorzucamy do garnka, zielony groszek, pestki dyni, słonecznika i żurawinę. Mieszamy i przykrywamy żeby groszek się zagotował.
- Kroimy kiszoną cytrynę w drobną kostkę i dorzucamy ją do garnka wraz z resztą składników.
- Ponownie mieszamy , doprowadzamy do wrzenia i gotowe danie możemy serwować.
- Smacznego i na zdrowie!