Udostępnij przepis!

240. “Wegańska feta” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Grecki klasyk w wersji roślinnej.

Dziś przygotujemy dla Was wegański odpowiednik sera feta w aromatycznej zalewie oliwnej z ziołami. Idealne rozwiązanie do sałatek, po prostu pycha!

Odcinek ma również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory i nie-nabiał.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Tofu wyjmujemy z woreczka i odciskamy z nadmiaru wody przykrywając je ręcznikiem papierowym z obu stron i umieszczając pomiędzy dwoma drewnianymi deskami do krojenia.
  • 2.Gdy jest już dość suche, kroimy je w kostkę i zakrapiamy octem jabłkowym.
  • 3.Zioła kroimy, siekamy, wrzucamy do moździerza, dosypujemy sól i ucieramy.
  • 4.Następnie nacieramy nimi kostki zakwaszonego tofu.
  • 5.Przekładamy do słoiczka, zalewamy oliwą i gotowe!
  • 6.Taka "feta" choć nadaje się do spożycia od razu, jest najlepsza po kilku dniach.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 240. “Wegańska feta” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 200 g tofu naturalnego
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 garść świeżego tymianku i rozmarynu
  • 1/2 szklanki oliwy

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł